Hlavní obsah

Slavia - Olomouc 0:0Slavia nepřelstila obranu Olomouce, i přes remízu zůstává v čele

PRAHA

Páteční předehrávka 14. kola Gambrinus ligy nabídla na Strahově souboj domácích fotbalistů Slavie se Sigmou Olomouc. Vedoucí celek soutěže měl sice po celé utkání převahu, hosté ale nastoupili s ryze defenzívní taktikou, kterou dokázali bez chyb naplnit. Soupeři se tak rozešli po bezbrankové remíze, která dává Spartě a Teplicím naději na snížení náskoku Slavie v čele ligy.

Článek

V sestavě domácí Slavie se po zranění opět objevil kapitán a se sedmi brankami nejlepší střelec týmu Stanislav Vlček. Kouč Karel Jarolím se ale musel obejít bez Kalivody s Dřížďalem, kteří nedohráli poslední ligové utkání na Žižkově (1:1). V brance dostal překvapivě před Vorlem opět přednost hrdina předkol Ligy mistrů Martin Vaniak. Hostující trenér Martin Pulpit bude zřejmě až do konce ročníku postrádat tahouna ofenzívy Lukáše Hartiga. Ten je se třemi trefami stále na vrcholu klubových střeleckých statistik.

První šanci si na promrzlém Strahově vypracovala Slavia. V osmé minutě propadl Pudilův centr až k Francouzovi Tavaresovi, ten ale váhal s koncovkou a hostující obrana jeho pokus stačila tečovat na roh. Po jeho rozehrání se sice k hlavičce dostal mladíček Gebre Selassie, ta ale pro Drobisze v brance Olomouce nebezpečná nebyla. Domácí zavřeli soupeře na jeho polovině, jejich tlak byl ale díky stereotypním centrům do vápna pouze platonický, a tak málem udeřilo na druhé straně.

Útočník Michal Hubník snadno oklamal stopera Švece, od pohromy uchránila domácí nepřesná koncovka olomouckého tykadla. Slavia měla notnou dávku štěstí i ve 22. minutě, kdy se Melinho při brejku pěkně vyhnul Krajčíkovi a skvělou přihrávkou poslal do sóla agilního Hubníka. Ten se ale zřejmě zalekl vybíhajícího Vaniaka a vůbec nezakončil.

Ve 27. minutě se nejprve domácí fanouškovský kotel dožadoval odpískání penalty za údajnou ruku hostujícího kapitána Škerleho, vzápětí symbolicky uctil transparentem a tichem nedávnou smrt sedmadvacetiletého fotbalového příznivce, kterého v Itálii omylem zastřelil dopravní policista. Lídr ligy se v této fázi zápasu trápil a iniciativu převzali hosté. Vedoucí gól měl na hlavě ve 35. minutě špílmachr Melinho, Vaniak ale jeho hlavičku z malého vápna takřka kouzelnicky vytlačil mimo tři tyče.

Slavia s centrovanými míči neuspěla 

Po změně stran začali domácí opět aktivně, po akci Ivany se Šmicrem ale nedokázal kanonýr Vlček propálit obranný val soupeře. "Sešívaní“ se i nadále tlačili dopředu, hosté ale byli v defenzívě takřka bezchybní. Pěknou kombinační akci předvedla Slavie v 61. minutě, na jejím konci nepřesně střílel střídající Volešák. Stejně se vedlo o chvilku později zpoza vápna dalšímu novicovi na trávníku Šenkeříkovi.

V 68. minutě se po vtipné kombinaci s Melinhem ocitl za domácí obranou Hubník. Po zásahu slávistického stoper se skácel k zemi, ale rozhodčí Radek Příhoda nechal pokračovat ve hře. V 75. minutě se do míče z voleje pěkně opřel Volešák a projektil z jeho kopačky jen o kousek přeletěl Drobiszovo břevno. Vzápětí o trochu lepší pozici zazdil jeho spoluhráč Krajčík. Na druhé straně mohl dorážkou rozhodnout Onofrej, který však se svou tutovkou naložil trestuhodně.

Největší šanci zápasu spálil v nastavení útočník Šenkeřík a soupeři se tak rozešli po bezbrankové remíze. I přes trvalou územní převahu Slavie si Sigma ze Strahova odváží bod, jehož získání trenér Olomouce Pulpit evidentně přizpůsobil taktiku. "Sešívaní" tak sice neprohráli již sedm utkání v řadě, remízovali ale už podruhé za sebou. Teplice se Spartou tak mají šanci jejich náskok v čele ligy minimalizovat na pouhé dva body.

Slavia Praha - Sigma Olomouc 0:0 (0:0)
Rozhodčí: Příhoda - Handlíř, Drastík. ŽK: Pudil - Jurkič, Onofrej, Bajer. Diváci: 2523.
Slavia: Vaniak - Krajčík, Švec, Brabec, Hubáček - Šmicer (71. Belaid), Gebre Selassie (52. Volešák), Tavares, Pudil - Vlček, Ivana (56. Šenkeřík). Trenér: Jarolím.
Olomouc: Drobisz - Jindřišek, Škerle, Šuškavčevič, Jurkič - Bajer (80. Knakal), Kaščák, Melinho (90. Komárek), Rossi, Onofrej - Hubník (78. Schulmeister). Trenér: Pulpit.

Reklama

Související témata: