Hlavní obsah

Začíná jaro, v němž se na titul nesází. Tipuje se druhé místo či král střelců

Kurzová nabídka sázkových kanceláří před startem jarní části fotbalové ligy má jedno specifikum, které v této fázi soutěže nikdo nepamatuje. Chybí kurzy na titul. Šestnáctibodový náskok Slavie před druhou Plzní už snad nelze dostihnout ani teoreticky. Jediný „titulový“ kurz v nabídce tak má hodnotu 150:1 a znamená: Slavia titul nezíská.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Slavia už si dělá místo na další trofej, jasná věc...

Článek

Jaro má být stejné jako podzim, tedy ve znamení sešívaných. Nejde o jejich první místo, jako o počet rekordů, jež překonají.

„O mistrovi už je velmi pravděpodobně rozhodnuto, v této disciplíně nás žádné drama nečeká. Proto je veškerá pozornost upřena na důležitý souboj Sparty s Plzní, zřejmě i s Jabloncem, ‚jen' o druhé místo," avizuje Petr Urbanec, fotbalový bookmaker Tipsportu.

Také konkurence zdůrazňuje, že k fatálnímu selhání sešívaných nejsou žádné předpoklady.

„Slavia má v čele tabulky obrovský náskok 16 bodů, z 20 utkání nebodovala naplno pouze třikrát, přičemž neprohrála. Kádr sice poznamenaly odchody, se kterými se v Edenu budou muset vyrovnat, trenérský štáb ale s něčím podobným počítal a měl prostor se připravit," zmiňuje Michal Hanák, hlavní bookmaker Fortuny.

Zajímavou variantou proto může být sázka, že Slavia uhraje sezonu bez porážky s kurzem 6:1.

„Sázky, že titul získá Slavia, jsou již uzavřené. Tak jen shrňme, že si na Slavii vsadilo 78 % všech, kteří vítěze ligy tipovali. Následovala Sparta s 11 % a Plzeň s 10 %. Baníku už věřilo jen jedno procento a sázky na další týmy byly spíše výjimkou. Slavia je tak rozjetá, že je možné si i v kurzu 3,00 vsadit, že odteď až po 30. kolo neprohraje žádný ligový zápas. Ovšem kurz 1,35 na opačnou možnost je docela výmluvný," říká Markéta Světlíková, tisková mluvčí Chance.

Viktoria favoritem na druhou příčku

Kdo tedy skončí druhý? „Plzeň má lehký náskok, ale očekáváme, že je v silách Sparty manko smazat. Sparta je konsolidovaná a hodně si slibuje od návratu Bořka Dočkala. Plzeň se ocitla na nové cestě, vyměnila trenéra, přišla o kanonýra Krmenčíka a přebudovává mužstvo. Navíc má těžký los, hraje například na Spartě i na Slavii. Bude to velice těsný souboj Plzně a Sparty, Jablonec podle nás ze hry vypadne," tuší Urbanec.

Větší důvěru na umístění do druhého místa v tabulce má u bookmakerů Viktoria (okolo 1,9:1), na Spartu se sází v poměru 2,6:1.

„Sparta se upíná k návratu kapitána Dočkala, který ale sám Letenské spasit nedokáže. Při restartu po dlouhé pauze bude logicky potřebovat čas na získání formy. Výsledky v přípravě budí určité rozpaky, aktuální forma týmu je s velkým otazníkem. Plzni se v tomto směru vedlo o poznání lépe. Nový kouč Guľa evidentně zafungoval jako svěží vítr z hor, předpoklady i náskok v tabulce tak mluví jasně ve prospěch Viktorie," zmiňuje Hanák.

Solidní pozici si během podzimu vybudoval Jablonec, jeho preference na druhé místo jsou 10:1.

Kauza nejlepší střelec

Českou ligu během zimy opustily největší střelecké hvězdy desetigóloví Michael Krmenčík a Nikolaj Komličenko. Odešli i další výborní střelci Muris Mešanovič, Tomáš Souček nebo Jakub Plšek. Kandidátka na střeleckou korunu se tak proměnila. Top favority jsou rovněž s deseti trefami jablonecký Martin Doležal a Guélor Kanga ze Sparty.

„Kurzově jsme dali Kangu lehce před Doležala. Po návratu Dočkala do týmu se Kangovi uvolní prostor do ofenzivy a z role nahrávače a střelce se může více věnovat právě roli střelce," myslí si Urbanec.

Po návratu do Slavie míří hodně vysoko i nováček mezi kanonýry Petar Musa, který dal 7 gólů v průměrném Liberci a v nejlepším týmu ligy může zazářit. Také odchod dalšího střelce Romana Potočného (9 gólů) bude Liberec bolet. Útočník se může stát nejlepším střelcem ligy už v dresu Baníku Ostrava.

Trio nejvíc ohrožených sestupem

U dna tabulky, v teritoriu sestupem ohrožených, bude pozornost upřena především na tři kluby - Příbram, Karvinou a Opavu. Podle bookmakerů jsou nejblíž pádu do druhé ligy.

„Nejhorší vyhlídky v bitvě o bytí a nebytí má každopádně Příbram. Středočeši sice sezonu nezačali špatně, s postupem času ale výkony propadly a zisk každého bodu se stal malým velkým svátkem. Výměna trenéra v kurzu 1,65:1 je asi jediný impuls, který vedení během jara vyzkouší. Zda ale bude stačit na konkurenci je hodně na vodě," přemítá Hanák.

Trenéři? Jílek nemá pozici jistou

Česká liga je častými výměnami trenérů vyhlášená. A tak několik týmů vstoupí i do jara s novými kormidelníky. Hodně si slibují v Baníku od Luboše Kozla a okysličením má být pro Plzeň ambiciózní Slovák Adrian Guĺa. Naopak smlouvu v Boleslavi prodloužil Jozef Weber a jabloneckou stálicí je Petr Rada. O neotřesitelné pozici Jindřicha Trpišovského ve Slavii není sporu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Martin Graiciar ze Sparty a trenér Václav Jílek během přípravného utkání s Jihlavou.

Kdo by tedy mohl být nejohroženějším koučem ze špičky tabulky? Hádáte správně, je to Václav Jílek ve Spartě, který v týmu provedl změny, snaží se držet své fotbalové filozofie, ale mužstvu se nedaří podle představ trenérského týmu ani podle ambic klubového vedení.

„Na Slavii v čele ligy Sparta ani nedohlédne, na Plzeň ztrácí pět bodů a před ní je i Jablonec. Pokud pod sebe Sparta nedostane alespoň Jablonec, a neskončí minimálně třetí, bude trenér Jílek sezonu těžko obhajovat," zdůrazňuje Urbanec.

Pokud jde o zápasy úvodního 21. kola, nejsázenější je právě duel Jílkova mužstva.

„Sparta přivítá Liberec v utkání, které by podle 97 % sázkařů mělo dopadnout stejně jako pět předchozích vzájemných utkání - tedy výhrou domácích (kurz 1,56). Na remízu v kurzu 4,09 sází 2 % tipérů a jen jediné procento věří Liberci v kurzu 6,50," rekapituluje Světlíková.

Reklama

Související témata: