Hlavní obsah

V Ostravě hrozilo ukončení zápasu

OSTRAVA

Během prvního poločasu nedělního duelu mezi Baníkem a Spartou vážně hrozilo, že se utkání nedohraje. Na vině nebylo počasí nebo špatný terén, ale řádění fotbalových chuligánů v hledišti stadiónu.

Článek

Zhruba ve 20. minutě se asi padesátka rowdies převážně z polských Katovic, kterým ovšem sekundovali i chuligáni Baníku, začala pokoušet o proniknutí do sektoru fanoušků Pražanů. Vůbec je neodradil zásah bezpečnostní agentury a policistů, naopak svou zlobu otočili proti nim. Vzduchem létaly sedačky a prakticky vše, co měli rowdies po ruce. „Mrzí mě chování těch lidí, to byla velká kaňka zápasu,“ říkal trenér Baníku Karel Večeřa.

Rozhodčí Jílek po půlhodině hry duel asi na tři minuty přerušil. To už běsnění chuligánů dosahovalo vrcholu a proti nim už se začali stavět i normální fanoušci Baníku, kteří přišli na Bazaly kvůli fotbalu. „Samozřejmě jsme to vnímali. Zápas měl super atmosféru až na chování Poláků, kteří na Bazaly nepřišli kvůli sportu. Bylo to nepříjemné,“ kroutil hlavou obránce Sparty Zdeněk Pospěch, který potřetí hrál proti Baníku, kde rovněž působil.

Policejní dělbuchy na agresory neplatily, klid na stadión vnesla až jízdní policie, která řádící chuligány rozehnala a zajistila. „Rozhodčí nám říkal, že zápas přeruší, ale já mu oponoval, ať raději hrajeme dál. Přesně o tohle těm lidem jde. Oni nechodí na stadióny kvůli fotbalu. Tyhle události určitě hru v závěru první půle ovlivnily, protože jsme tam pár minut na hřišti stáli a nic se nedělo,“ vykládal útočník Baníku Václav Svěrkoš.

Baník byl obětí řádění polských fanoušků

Ještě i začátek druhé půle se trochu opozdil, ale to už byl v hledišti klid. „Omlouváme se všem normálně smýšlejícím a sportovním fanouškům za to, co se v hledišti dělo. Baník byl v tomto případě spíše obětí řádění převážně polských fanoušků, z čehož vyvodíme přísné důsledky. Katovice měly být hostem vánočního halového turnaje, ale s okamžitou platností jsme se rozhodli je vyřadit. Další opatření budou následovat,“ řekl manažer pro komunikaci a vnější vztahy ostravského klubu Igor Bruzl s tím, že materiální škody na stadiónu jdou do desetitisíců korun.

Kvalita zápasu tak zůstala úplně v pozadí. „Na těžkém terénu to bylo o nasazení, srdíčku a také chybách. My jsme je naštěstí neudělali, škoda že jsme nebyli kvalitnější v ofenzívě,“ tvrdil i trenér Baníku Večeřa. Sparťané po utkání pospíchali na pendolino, ale neodjížděli z Bazalů zklamaní. „Na poslední chvíli nám vypadl nemocný Došek, s tím jsme se museli vyrovnávat. Zvládli jsme to, bod je nakonec dobrý, i když to může znamenat zase zvýšení ztráty na první místo v tabulce,“ dodal trenér Sparty Michal Bílek.

Reklama

Související témata: