Hlavní obsah

Bohemians 1905 - Slavia 1:0Senzace ve vršovickém derby. Klokani jako první v této sezoně porazili mistrovskou Slavii

MinutaMin. Tým Hráč Akce
70. Vodháněl 1 : 0
Záznam online reportáže

Vršovické derby skončilo senzací, neboť u Botiče skončilo v prologu k ligovému jaru suverénní tažení obhájce titulu nejvyšší soutěží. Bohemians slaví výhru 1:0 díky trefě náhradníka Vodháněla. Slávistický kouč Trpišovský byl v porovnání s posledním kolem podzimu nucen udělat v sestavě čtyři změny a jeho tým za to zaplatil první prohrou v tomto ligovém ročníku. Náskok obhájce titulu na druhou Plzeň se po 21. kole tak ztenčil na třináct bodů. Pro Klokany je výhra, kterou slaví nad Slavií po šesti letech, důležitým impulsem do dalších bojů o přežití.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalisté Bohemians Daniel Köstl a Jan Vodháněl po vítězném derby se Slavií

Článek
Fotogalerie

Moc fotbalu derby nenabídlo, protože od samého začátku se topilo v opatrnosti, obavách z chyby a k tomu i v oboustranných nepřesnostech a zdlouhavé kombinaci. Překvapovalo to spíš u ligového lídra, který se bez svého podzimního kapitána Součka i bez Stanciua sedícího jen na lavičce náhradníků u Botičce viditelně hledal.

Hned ve druhé minutě se sice dostal Musa operující na hrotu útoku k ohrožení brány Klokanů, ale to bylo také všechno, co Slavia předvedla a čím domácího gólmana postrašila. Klusáčkovi svěřenci totiž velice pečlivě bránili, zodpovědně zdvojovali jeden druhého, takže přes jejich úpornou defenzivu se hosté z Edenu prakticky nedostali ke střelbě, natož k ohrožení brány. A když už Traoré pálil, měl mušku hodně vychýlenou.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jan Vodháněl z Bohemians po utkání se Slavií, kde vstřelil vítězný gól.

Bohemians si s fotbalem zase až takovou hlavu nedělali. Podstatné pro ně bylo neinkasovat a trpělivě čekat, zda se snad i pro ně nezrodí nějaká příležitost. Pulkrab ji měl, ale Kúdela jeho ránu zblokoval, pád Köstla v šestnáctce sudí Rejžek penaltou neocenil, takže i brankář Kolář mohl být po celých pětačtyřicet minut v klidu.

„Pro nás bylo podstatné, že jsme Slavii za celou první půli k ničemu nepustili a sami si dokázali, že se do šancí dostat můžeme. Škoda té mé, ale Kúdela šel do skluzu hodně rychle," glosoval úvodní dějství vršovického derby domácí Matěj Pulkrab.

Ani po změně stran se obraz hry příliš nezměnil, i když Slavia byla zpočátku přece jen aktivnější než v prvním poločase. Do zakončení se však její hráči nedostávali, i když po hodině hry přišel její ofenzivu posílit Stanciu.

Chyběla nám energie ve výkonu. Byl rozdíl v mentalitě, ve válečnictví na hřišti, hodnotí slávisté prohru s BohemiansVideo: Sport.cz

Do největší šance se tak prodral domácí Puškáč, který po centru Bartka hlavičkoval pouze těsně vedle tyče Kolářovv brány. Co se nepovedlo jemu, dokázal šest minut poté Vodháněl, který ho vystřídal. Frydrych vyrobil hrůznou chybu v rozehrávce, Kolář sice ještě centrovaný balon vyboxoval, ale Vodháněl ho pár vteřinách pobytu na hřišti přece jen dotlačil za jeho záda.

Klokani se tak dočkali zasloužené odměny za svůj bojovný a přitom perfektně organizavaný výkon, který v derby předvedli.

Stanciu je o ni chtěl sice připravit, ale po jeho centru hlavičkoval Frydrych vedle a bombu rumunského legionáře gólman Le Giang vyrazil. Vyznamenal se i v 90. minutě, kdy si poradil s šancí Musy.

Vzrušení v Ďolíčku vyvolal i střet brankáře Koláře s Vodhánělem, ale sudí za pomocí videa usoudil, že si hostující gólman rukama nepomohl, takže kartu netasil a emoce na chvíli opadly.

Opravdu ale jen na chvíli, protože záhy vypukly s ještě větší intenzitou. Klokani totiž výhru uhájili a po šesti letech získali skalp svého vršovického rivala.

Bohemians Praha 1905 - Slavia Praha 1:0 (0:0)
Branku: 70. Vodháněl. Rozhodčí: Rejžek - Pečenka, Ratajová - Orel (video). ŽK: Pulkrab, Nečas - Frydrych, Provod. Diváci: 6277.
Bohemians: Le Giang - Köstl, Bederka, Šmíd - Vaníček (61. Bartek), Hronek, Jindřišek, Hůlka, Schumacher - Puškáč (69. Vodháněl), Pulkrab (77. Nečas). Trenér: Klusáček.
Slavia: Kolář - Coufal, Kúdela, Frydrych, Bořil - Provod - Masopust (72.Tecl), Ševčík, Traoré (65. Stanciu), Olayinka (79. Hellebrand) - Musa. Trenér: Trpišovský.

Reklama

Související témata: