Hlavní obsah

Trpišovského kartáč po Bohemce zafungoval. Mužstvo má obrovský potenciál, má jasno kouč Slavie

Praha

Užili si v týdnu své. Žádný div, když úvodní duel jara nezvládli a u Botiče prohráli. A ve vršovickém derby k tomu. „Pořádně jsme si to vyzobali. Až do konce,“ přiznával Stanislav Tecl, že pro slávisty to nebyl zrovna jednoduchý týden. V prvním domácím jarním utkání však už nezaváhali a Opavu porazili 2:0.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Slavie Praha Jindřich Trpišovský a Stanislav Tecl

Článek

Trenér Trpišovský těžce skousává porážky, což hráči pocítili. „Sami jsme věděli, že jsme podali hrozný výkon, takže žádný div, že nám za něj trenér naložil. Dva dny jsme ho hodnotili u videa, než jsme se začali věnovat Opavě," prozrazoval Tecl, že to zrovna idyla nebyla.

Teď už by měl nastat v Edenu zase klid. V domácím duelu se Slezany se ligový lídr omluvil za porážku i týden starý výkon. „Byl slibný, protože se v něm objevila spousta lepších momentů než v prvním utkání," kvitoval slávistický kouč, že jeho promluvy do duší hráčů zapůsobily. „Hlavně individuální výkony se zlepšily, protože v derby s Bohemkou jsem nebyl spokojen praktiky s nikým."

A to zase zamíchal sestavou, neboť do ní zařadil kromě uzdraveného Stanciua dva debutanty, kteří se v Edenu objevili prakticky na poslední chvíli. „A s oběma jsem byl spokojený," netajil Trpišovký, že jak exolomoucký David Zima, tak jihlavský legionář Mohamed Tijani potvrdili, že by pro Slavii mohli být dobrou volbou.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Zimní posily Slavie Praha Mohamed Tijani (vlevo) a David Zima

„Zimu nechci po prvním zápase přeceňovat, ale debut zvládl skvěle. Mám pocit, že je dokonce lepší, než jsem si myslel," zahrnul chválou mladíka z Hané. „Lidé si na něho budou muset zvyknout, protože pohybem je trochu netypický. Něco jako Souček... Jeho užitek pro mužstvo je ale velký. Naběhal toho víc než ostatní, pohyboval se, kde jsme chtěli, nahrál na gól, který sudí nakonec Olayinkovi neuznal. Na to, že hrál teprve čtvrtý ligový zápas v životě, byl opravdu skvělý."

Pochvala i pro Tijaniho

Stejně tak domácí kouč kvitoval, jak si počínal Tijani. „Přirozené sebevědomí, důraz, snaha organizovat defenzivu a k tomu přesná rozehrávka i schopnost zapojit se do ofenzivy, všechno věci, které jsme o něm věděli a on je potvrdil."

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Zleva Lukáš Železník z Opavy a Mohamed Tijani ze Slavie

Po prvním jarním domácím zápase prostě dost dobrých zjištění. Zvláště když k nim slávistický trenér mohl přidat i premiérový gól Musy v sešívaném dresu, vlastně také debutanta, protože i on hrál v Edenu před slávistickým publikem v domácím střetnutí poprvé.

„Ale třeba i to, že snad po dvou letech dali oba útočníci po gólu," připomínal Trpišovský, že i střídající Tecl se v závěru zápasu trefil a výhru jistil.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalisté Slavie se radují z branky

„Čímž ovšem není řešeno, že jsem byl spokojen se vším, protože jsem viděl i spoustu negativních věcí. V organizaci hry, postavení hráčů po ztrátě po ztrátě míče, při snaze ho získat zpátky, což mi nabízí materiál na práci na celý další týden," vypočítával i chyby, které ve hře svého týmu viděl.

„Je ale jasné, že naše hra nebude hned taková, na jakou jsme byli zvyklí a že dětské nemoci se budou projevovat. Tohle mužstvo má ovšem do budoucna obrovský potenciál," je Trpišovský přesvědčený, že přestavba v Edenu se rozběhla zdárně a bude úspěšná.

Reklama