Hlavní obsah

Plzeňský hrdina Bucha: K penaltě mě donutili, chtěl jsem ji nechat Beauguelovi!

Plzeň

Buch, buch, buch. Záložník fotbalové Plzně Pavel Bucha oslavil v 21letech premiérový hattrick v české lize. Pomohl jím k vysoké sobotní výhře 4:0 nad Příbramí. Jeho jméno nadšená Doosan Arena vyvolávala už během zápasu.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Pavel Bucha z Plzně slaví čtvrtou branku Plzně a zároveň svůj hattrick

Článek
Fotogalerie

„Něco takového by mě před zápasem vůbec nenapadlo. Když ale skandovali před penaltou, trošku mě dostali pod tlak," culil se Bucha, který útočí na pozici krále střelců. Na podzim dal totiž šest gólů za Mladou Boleslav, kde hostoval. Na první místo ztrácí jednu branku.

„Tři góly, plus asistence. Z tohoto pohledu pro mě asi nejlepší zápas kariéry," radoval se Bucha. Poprvé se prosadil v prvním poločase, kdy zblízka prostřelil Kočího. Při druhém gólu se parádně trefil levačkou, hattrick dovršil z pokutového kopu.

Ten byl nařízen po zásahu videorozhodčího za stavu 3:0. Před exekucí kráčel Bucha vedle o tři hlavy vyššího Beauguela, který je v Plzni na penalty určený. Cosi si povídali. Nejprve vypadalo, že penaltu kopne plzeňský útočník, nakonec si míč vzal Bucha.

„Bavili jsme se s Bogim, kdo si penaltu vezme. Rozhodl jsem se, že mu ji nechám. Chtěl jsem, aby navázal střelecky na Opavu. Pro útočníka je důležitější, aby byl ve střelecké pohodě, aby mu to tam padalo. Ale pak od všech kluků přišla zpráva, doporučení. Dá se říct, že mě k donutili, abych penaltu kopnul. Nakonec jsem rád. Nevím, kdy se mi tohle ještě poštěstí," vyprávěl Bucha.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Zleva Pavel Bucha z Plzně a Jaroslav Tregler z Příbrami

„Tohle byl silný moment. Když střelec Beauguel nechá penaltu mladému hráči, který může dát hattrick, je v tom obrovská týmovost," doplnil trenér Adrian Guľa.

Náhrada za Hrošovského

Buchovi stačila jen dvě kola aby se vyprofiloval v oporu Viktorie. Vypadá, že v něm našla nástupce dlouholetého režiséra Hrošovského, který v létě přestoupil do Genku. Role v systému tří záložníků Buchovi evidentně sedí.

„Jsem rád, jakým způsobem hrajeme. Jasně, není to ještě dokonalé, pořád si zvykáme. Ale vyhovuje mi to. Jsem často u balonu, mám kolem sebe kvalitní hráče. Pak je pro mě jednoduché hrát," pochvaluje si šikula, který udělal značný výkonnostní skok na podzim v Boleslavi pod trenérem Weberem. Pravidelně nastupoval, byl produktivní.

„Hostování můžu hodnotit jen kladně, na Boleslav nemůžu říct jedno špatné slovo. Výborní byli kluci, trenéři i vedení. Moc jim děkuju, že mi dali šanci a podporovali mě. Teď z toho těžím. Přechod do Plzně byl díky tomu pro mě snazší. Není totiž úplně jednoduché hrát za Viktorku, která má nejvyšší ambice," pověděl Bucha, jenž s devíti góly atakuje trůn pro krále střelců první ligy.

Na desetigólové kvarteto hráčů před ním ztrácí jediný gól. „Určitě bych před sezonou neřekl, že budu pomýšlet na čelo tabulky střelců. Proč se o první místo nepokusit, v Plzni hrajeme útočně. Důležitější jsou ale výsledky týmu, na krále střelců se zaměřovat nebudu," uzavřel odchovanec Slavie.

Reklama

Související témata: