Hlavní obsah

Švéd je zpátky, Dočkal sedí na lavičce

Praha

Hodně střídmá oslava. Bořek Dočkal převzal před utkáním se Zlínem (2:2) dres za sto ligových startů v barvách fotbalové Sparty. Pak ovšem usedl jen na lavičku, poprvé od návratu na hřiště po téměř roční pauze zaviněné zraněním. Také s ohledem na dlouhé oslabení se na trávník nedostal ani na minutu. V záloze Pražanů o sobě dal naopak vědět jiný navrátilec, Švéd David Moberg Karlsson.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Generální ředitel František Čupr a Bořek Dočkal ze Sparty před utkáním se Zlínem.

Článek
Fotogalerie

Vrátil se na hřiště dříve, než se ještě nedávno po dvou operacích achilovky předpokládalo.

Jenže Sparta s Libercem i v Olomouci na startu jara prohrála a ani její kapitán se po takřka roční absenci nepředvedl v optimální formě.

Nový trenér Václav Kotal tedy hned před svým druhým duelem u prvního týmu učinil zásadní tah. Posadil Dočkala na lavičku.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalisté Sparty Praha Lukáš Štetina (vlevo), David Lischka a Bořek Dočkal během utkání se Zlínem.

„Bořek byl připravený a mohl hrát. Myslím si však, že jsme se rozhodli správně. Dočkal je určitě výborný hráč, ale věděli jsme, že Zlín je ve středu samý osobní souboj," vysvětluje kouč.

„Hlavní důvod byl, že jsme chtěli posílit střed, abychom neprohrávali souboje," naznačuje Kotal, že dlouho očekávaný spasitel ještě nenabral potřebnou sílu.

Každopádně jde o citlivé rozhodnutí a důležité bude, jak na něj Dočkal zareaguje.

„Pořád o něco hrajeme. Chceme stavět hráče, kteří jsou zdraví a pro tým udělají maximum. Bořkovi chybí rozehranost a tím i důraz v soubojích. Zápasy jsou teď válka. Pokud hráči nejsou důrazní v osobních soubojích, chybí vám to," stojí si Kotal za svým.

Z ramen mu spadl velký kámen

Jeho předchůdce Václav Jílek stavěl Dočkala po návratu na pravý kraj zálohy. Kotal tam má Davida Moberga Karlssona. Švéd, který na podzim pod Jílkem zcela zvadl, je najednou jako politý živou vodou.

Již v Olomouci patřil k nejaktivnějším sparťanům. Chyběl mu jen gól, kterým by splatil trenérovu důvěru. Nechal si ho až proti Zlínu a otevřel jím skóre.

„Gól je pro mě obrovská úleva. Jako by mi z ramen spadl velký kámen. Jsem za gól šťastný," líčí pro klubovou televizi záložník, který během prosince domů do Švédska signalizoval, že ve Spartě končí...

V oslabení hráli dobře

Zůstal a rozumí si s norským obráncem Vindheimem. Alespoň severská pravá strana rozklíženému mužstvu jakž takž funguje.

„Tetteh mu gól výborně připravil. Situace vypadala jednoduše, ale proměnil ji. Pro mě je však naše práce pořád málo. Musíme být efektivnější," kaboní se Kotal.

Aby ne, když Sparta v lize skórovala po 333 minutách.

Proti Zlínu paradoxně lépe hrála až po Mandjeckově vyloučení.

„Hrát v deseti je složité... Ale vlastně si myslím, že jsme hráli opravdu dobře, kromě konce, kdy jsme udělali dvě hloupé chyby. Většinu zápasu jsme byli lepší než oni. Je to celé o sebedůvěře. Zklamání je obrovské," ujišťuje Švéd, že jeho tým si zasloužil tři body.

Hrát na brejky mu v oslabení vyhovovalo.

„Jsem rychlý hráč, tak proč to nevyužít. Každý tým hraje někdy na brejky, někdy na držení míče. Měli bychom být schopní zvládnout oba postupy," má jasno Karlsson.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články