Hlavní obsah

Fotbalovým klubům vadí, že by policie měla zmizet ze stadiónů

PRAHA

Pondělní rozhodnutí vlády podpořit návrh nového zákona o policii, který by vyloučil přítomnost policistů na stadiónech, trápí české fotbalové kluby. Kluboví činovníci si nedokážou představit, že by s nimi policisté nespolupracovali při zajišťování pořádku. Fotbalový svaz (ČMFS) však situaci nevidí tak dramaticky, současná spolupráce policejních složek a jednotlivých klubů by prý neměla doznat zásadních změn.

Článek

Plán policie "odejít ze stadiónů" souvisí s dlouhodobým záměrem ubrat strážcům zákona práci, která jim podle policejního vedení i ministerstva vnitra nepřísluší. Změna je obsažena v návrhu nového zákona o policii, který v pondělí schválila vláda. Pokud projde v parlamentu, měl by platit od ledna 2009. Na novém zákoně je založena celá reforma policie, kterou prosazuje ministr vnitra Ivan Langer (ODS).

Pokud zákon vstoupí v platnost, policisté by přímo na stadión vstoupili až v případě, že pořadatelé nezvládnou fanoušky vlastními silami a požádají o pomoc.

Fotbalový svaz však tvrdí, že právě tak už to v současnosti funguje. "Nedokážu si představit, že by policisté suplovali pořadatelskou službu. Na prvoligových stadionech se o toto starají samotné kluby a policisté stejně již podle místních úmluv jen vyčkávají, kdyby byl jejich zásah potřeba," řekl bezpečnostní manažer ČMFS Miroslav Platil.

Největší rozruch při utkání Sparta - Spartak Moskva

Podle něj tak nový zákon podstatné změny nepřinese a na základě chystané nové smlouvy mezi svazem a policií před startem příštího ročníku prý budou pravomoce přesně vymezeny. "Ve smlouvě bude dán důraz na přímé teritoriální komunikace klubů s místními policisty. Zájem by na tom měly mít obce prostřednictvím městské policie," dodal Platil. Podle něj ani chystaný zákon nezbaví policii povinnosti ochránit zdraví občanů a majetek, pokud o to bude fotbalovými kluby požádána.

Přímé zásahy policistů uvnitř arén jsou v poslední době spíše výjimečné, ale občas k nim dochází, pokud chování fanoušků překročí únosnou mez. Na podzim takto zasahovali policisté v domácím sektoru na ostravských Bazalech při utkání se Spartou, předminulou sobotu byli nuceni podobně zareagovat při duelu Zlín - Sparta proti příznivcům hostů.

Asi nejvýraznější zásah se odehrál při podzimním pohárovém duelu Sparta - Spartak Moskva, při kterém muselo zjednat pořádek komando těžkooděnců a v prostoru ruských fanoušků nastala pořádná mela. Tento zásah později příslušná komise UEFA uznala za naprosto adekvátní a ocenila součinnost pořadatelů s policií.

Brno si svhválení návrhu nepřeje

Kluby zatím vyčkávají, co jim nový zákon přinese, ale pokud by měl znamenat úplné vyloučení možnosti policejního zásahu, byl by to prý tragický omyl. "Dlouhodobě se snažíme, aby v Axa Areně bylo bezpečno. Pokud by ale policisté nemohli v kritických okamžicích zakročit, bylo by to velké riziko zvlášť vzhledem k současné legislativě. Ta totiž neumožňuje pořadatelům suplovat službu policie," řekl sparťanský mluvčí Jakub Otava.

Představa, že by policisté s fotbalovými kluby nijak nespolupracovali, děsí také brněnské činovníky. "Doufám, že parlament tento návrh neschválí, protože rizikových zápasů je stále dost a přítomnost policie má své opodstatnění. Nedokážu si představit, jak by se bez policie uskutečnilo například podzimní utkání mezi Ostravou a Spartou," prohlásil šéf klubového představenstva a bývalý senátor Karel Jarůšek.

Podobné zkušenosti mají také na stadiónu Bohemians 1905. Stejně jako svazoví činovníci ale tvrdí, že policisté stejně již dávno nesuplují pořadatelskou službu, což si možná někdy veřejnost myslí. "Samozřejmě vždy záleží na přímé a konkrétní dohodě mezi klubem a policií, ale všeobecně přítomnost policie přímo na stadiónu je již pouze výjimečná, protože není ani taktická," upozornil ředitel "Klokanů" Lukáš Přibyl. Připomněl, že v Česku chybí specializovaný zákon o pořádání sportovních událostí a zvlášť fotbalových zápasů, který platí třeba v Británii. "Ale i tam kolem stadiónů policisty najdete," prohlásil funkcionář.

 Ani Baník není návrhu nakloněn

Ani ostravský Baník si nedokáže organizaci mistrovských utkání představit bez spolupráce s policií. "Neumíme si představit, že by policie nebyla v blízkosti stadiónu, protože legislativa nám neumožňuje v případě problému situaci zvládnout vlastními silami. Nemáme legislativní oprávnění ani k tomu, abychom například kontrolovali totožnost fanoušků u vchodů, natož aby ochranná služba na stadiónu mohla použít donucovací prostředky v případě zásahu," prohlásil mluvčí klubu Igor Bruzl.

Jasno podle něj není ani v tom, kdo by účast policie na fotbalových zápasech financoval. "Kdyby to měly být samotné kluby, znamenalo by to snad na druhou stranu, že například i výjezd policistů by platili účastníci každé autonehody anebo že by se účastníci pochodu radikálů skládali mezi sebou na to, že je v dosahu policie? Neumíme se k tomu bez potřebných informací fundovaně vyjádřit," podotkl Bruzl.

Reklama