Hlavní obsah

Účet za šlágr s Plzní bez diváků? Sparta tratí jeden až dva miliony

Ochrana zdraví dostala přednost, stadiony zůstanou s ohledem na epidemii koronaviru bez diváků. Ztráty sčítal třeba biatlon za Světový pohár na Vysočině, s prodělkem musí počítat také český fotbal. „Jde o složitý komplex problémů a škody určitě budou. A velké,“ avizuje Dušan Svoboda, předseda Ligové fotbalové asociace (LFA).

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Tomáš Chorý z Viktorie Plzeň a Martin Frýdek ze Sparty Praha.

Článek
Fotogalerie

Vrátit vstupné. Vypořádat se s permanentkáři. Zrušit pronájem stánků s občerstvením. Přitom ale organizačně vše zajistit tak, aby se zápas mohl odehrát. Pochopitelně s vědomím, že místo zisku bude na účtu podtržen výrazný prodělek.

Takový je výhled ligových klubů minimálně na nejbližší dvě kola, která proběhnou bez diváků.

Mimořádný stav dopadne i na nedělní duel Sparty s Plzní. Letenští v derby na Slavii potvrdili vzestup formy, Viktoria je zase na jaře rozjetá a začíná šlapat na paty vedoucím sešívaným. Klidně mohlo být vyprodáno...

Příjem mohl vyšplhat vysoko

„Největší újmu bereme ze sportovního hlediska. Fanoušci by za námi zvláště v takovém zápase stáli, ale budeme se muset obejít bez nich," předesílá Ondřej Kasík, ředitel komunikace Sparty.

„Pokud jde o finanční stránku, počítáme se ztrátou jeden až dva miliony korun," očekává tiskový mluvčí.

Podle přibližných kalkulací by Sparta z vyprodaného kasamače mohla dosáhnout na příjem až dva miliony korun, takže po odečtení nutných nákladů se mohl čistý zisk pohybovat okolo 1,5 milionu korun.

Atraktivní duel je jedním příkladem za všechny. Pokladníci zapláčou.

„Ztráty pro jednotlivé kluby samozřejmě budou, jsme v situaci, kdy se snažíme je určitým způsobem minimalizovat," říká Dušan Svoboda, předseda Ligové fotbalové asociace (LFA).

Narazí na složitý komplex problémů

„Jedna věc jsou ztráty z ušlého příjmu ze vstupného. Kluby mají prodané permanentky a je otázka, jak se to bude řešit dál. Vedle toho jsou tu sponzorské smlouvy, další reklamní smlouvy, které jsou na utkání vázané," poukazuje Svoboda na složitý komplex problémů.

Pro pořadatelské kluby je nesmírně složité vejít se do striktní kvóty 100 lidí, kteří smějí být na akci přítomni. Smlouvám je však třeba dostát. Z hlediště sice utkání nikdo neuvidí, televizní přenos však zůstává v platnosti.

„Musíme mít třeba techniky na ovládání LED panelů kolem hřiště, protože je nutné naplnit povinnosti k partnerům jak klubovým, tak celé ligy," upozorňuje Kasík, že na některých pozicích prostě počty seškrtat nelze.

Zápasy každopádně proběhnou bez zástupců médií a je otázkou, zda nebude třeba zeštíhlit i televizní štáb.

„Vše je na dohodě. Jednáme s O2 tak, aby standardní kvalita přenosu nebyla ohrožena," doufá Kasík, že aspoň v televizním podání ligového fotbalu zůstane vše při starém.

Reklama