Hlavní obsah

Fotbalisté Liberce se složili na plicní ventilátor. Snad pomůže zachránit životy, přeje si obránce Hybš

U Nisy se zapojili do boje proti pandemii koronaviru. Fotbalisté Liberce a další zaměstnanci klubu mezi sebou vybrali částku 700 tisíc korun. Suma poputuje přes Nadaci Preciosa do krajské liberecké nemocnice na nákup plicního ventilátoru.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalisté Slovanu Liberec (zleva): Jan Mikula, Jakub Pešek, Tomáš Malinský, Achmed Alibekov a Matěj Hybš oslavují vítězství na půdě Sparty.

Článek
Fotogalerie

„Jsme rádi, že můžeme v této těžké situaci přispět na přístroj, který snad pomůže zachránit nejeden lidský život. Teď se hraje o mnohem důležitější věci než o body do tabulky," říká zkušený obránce Matěj Hybš.

Přístroj potřebují lidé nakažení virem Covid-19 s těžkým průběhem onemocnění. „Potřebujeme dát možnost našim spojencům, tedy lékařům, aby nám pomohli v boji o lidské životy, ať se pak my můžeme vrátit tam, kam patříme, tedy na fotbalové stadiony. K tomu potřebují mimo jiné i špičkové přístroje. Rozhodli jsme se proto oslovit všechny lidi v klubu, aby svým dílem pomohli postavit protivníkovi potřebnou hráz," poznamenal k charitativní sbírce prezident klubu Zbyněk Štiller.

Liberecká nemocnice má k dispozici celkem 66 plicních ventilátorů pro pacienty s těžkým průběhem onemocnění koronavirem. Díky iniciativě libereckých fotbalistů teď jeden přibude.

V Česku je na odděleních intenzivní péče zhruba 4450 lůžek, z toho plicní ventilaci jich má 2080. „Aktuální využití ventilátorů je zhruba někde kolem 40 procent," prohlásil v úterý Vladimír Černý, předseda České společnosti anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny.

Reklama

Související témata:
Ventilátor