Hlavní obsah

Ebola? Koronavirus je mnohem horší, zasáhl celý svět, říká liberecký Kamso Mara

Jednomu řádění zabijáckého viru kdysi díky fotbalu unikl, současné celosvětové pandemii koronaviru se vyhnout nejde. Krajané libereckého záložníka Kamsa Mary čelili smrtící epidemii již před šesti lety, když se začal na konci roku 2013 šířit v západoafrické Guineji virus eboly. Mara se již tehdy zkoušel jako fotbalista uchytit v západní Evropě.

Foto: Sport.cz

Liberecký záložník Kamso Mara.

Článek

„Když začala ebola, byl jsem už ve Francii," vypráví 25letý rodák z guinejské metropole Konakry. V zemích západní Afriky, nejvíce právě v Guineji, Libérii a Sieře Leone, připravila krvácivá horečka podle oficiálních statistik do ledna 2016 o život přes jedenáct tisíc lidí. Srovnávat však obě krize podle něj nejde.

„Koronavirus je mnohem horší, nejedná se o epidemii, ale pandemii. Ebola byla vesměs pouze v Africe, koronavirus zasáhl celý svět," porovnává Mara, který na severu Čech kroutí již třetí rok.

„Každý dnes musí respektovat nařízení vlády, musí být pozorný a brát vážně opatření, aby zmenšil pravděpodobnost nákazy," upozorňuje univerzální fotbalista.

V současné chvíli se pod Ještědem připravuje už druhým týdnem sólo. „Plním individuální tréninkový plán a co nejvíce jsem doma. Fotbal mi chybí čím dál víc. Doufám, že se situace začne zlepšovat a celý svět zase bude moci normálně žít," přeje si Mara.

Na jaře odehrál za Slovan všechny čtyři zápasy (včetně čtvrtfinále domácího poháru) v základní sestavě a vstřelil dva góly z penalty. Ten poslední s Opavou byl jeho jubilejní, 50. v české nejvyšší soutěži. Na další si musí počkat.

„Hráči dostali individuální program a další tréninky budou záviset na rozhodnutí, jestli se bude moct začít trénovat týmově, nebo zůstane tento stav. Hráčům jsme k dispozici alespoň na telefonu, když něco potřebují nebo mají jakýkoliv problém, řešíme to," uzavírá jeden z kondičních koučů severočeského klubu Petr Hejný.

Reklama

Související témata: