Hlavní obsah

Španěl na Hané v karanténě vaří, sleduje Ozark a zoufá nad situací v rodné zemi

Olomouc/Praha

Zpotí se při plnění individuálního tréninkového plánu a zbytek času pak tráví v olomouckém bytě, kde Španěl Pablo González dodržuje nařízenou karanténu. Dlouhou chvíli si záložník Sigmy krátí spolu s přítelkyní také v kuchyni.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Zleva Libor Holík z Jablonce a Pablo González z Olomouce.

Článek

„Připravujeme hlavně španělská jídla, česká moc neumíme," usmívá se 26letý fotbalista. Právě vaření patří k jeho velkým zálibám, zároveň u něj i příjemně zrelaxuje. „Rádi děláme zapečené kuře se zeleninou a bramborami, někdy zase bramborové tortilly. Často taky jíme syrového lososa se sójovou omáčkou," hlásí.

Odpoledne pak s partnerkou zasednou na gauč a na Netflixu sledují filmy nebo seriály. Zaujal je třeba americký krimi thriller Ozark. „Vřele ho doporučuju, moc se mi líbí," říká. U obrazovky zahání nudu, byť by se mnohem raději proháněl s balonem po hřišti. Doufá, že se přerušená ligová sezona dokončí. „Strašně rád bych se vrátil do normálu a hrál zase fotbal. Každý by chtěl hrát co nejdřív, ale jsem realista. Musíme být teď všichni zodpovědní, protože zdraví je to nejdůležitější na světě," ujišťuje González.

Foto: Archiv SK Sigma Olomouc

Pablo González Juárez na Andrově stadionu v Olomouci.

Zůstává pozitivní, přestože denně prožívá vnitřní muka. S napětím sleduje vývoj situace s šířením koronaviru, která je v jeho rodné zemi kritická. „Je to tam opravdu velmi špatné," zoufá šikovný středopolař, jenž na dálku intenzivně komunikuje se svými nejbližšími. „Jak moje, tak rodina mojí partnerky i naši přátelé jsou naštěstí v pořádku. Všichni jsou zdraví. Díky bohu," oddechne se. „Pár známých se ale momentálně nachází v hodně vážném stavu," dodává smutně.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Vyloučený olomoucký fotbalista Pablo González odchází do šatny.

Telefonní linky žhaví každý den, ke kontaktu s rodiči využívá také FaceTime. V těžkých chvílích se navzájem podporují. „Jestli o mě mají strach? Oni vědí, že situace v Česku je pod kontrolou a daleko lepší než ve Španělsku. Zůstávají tedy v klidu, i když jsme od sebe daleko," vykládá.

Španělsko je jednou z nejvíce zasažených zemí. Počet osob s prokázaným onemocněním Covid-19 strmě roste. Na Pyrenejském poloostrově evidují aktuálně už přes 100 tisíc případů a bohužel i více než devět tisíc obětí. Parlament do 11. dubna prodloužil v zemi stav nouze a výrazně omezil pohyb lidí. „Jak jsem slyšel, do práce chodí už jen ti, kteří zajišťují nezbytnou činnost pro chod země. Doma jsou i můj táta s mamkou, která se ještě stará o babičku," připomíná rodák z Almuňécaru ležícího v provincii Granada, kde vedle rodičů pobývá v izolaci rovněž jeho bratr, jenž v Atlétiku Madrid trénuje mládež.

Trvanlivých potravin je v přímořském městečku dostatek a potíže prý nejsou ani s jejich dovozem do domu. „Ale třeba toaletní papír lidé skupovali ve velkém, což nedovedu pochopit. Takže chvilku byl trošku problém s jeho dodáním do obchodů," líčí. Největší trable lidem v současnosti způsobují ochranné pomůcky. „Chybějí hlavně roušky a rukavice," lituje.

Karanténa a opatření jsou pro Španěly nepříjemná i s ohledem na jejich mentalitu, která je přátelská, srdečná. Lidé se rádi potkávají a poklábosí s přáteli. „Snaží se bavit, jak jen to jde. Zpívají na balkonech nebo z nich každý den v osm večer tleskají všem záchranářům," dodává.

Reklama

Související témata: