Hlavní obsah

Jablonec před startem fotbalové ligy usiluje o Lafatův návrat

JABLONEC NAD NISOU

Vedení fotbalistů Jablonce nad Nisou se nevzdává šance, že ještě před začátkem první ligy přivede zpět do týmu Davida Lafatu, který loni odešel do Austrie Vídeň. Severočeši o návratu čtyřnásobného reprezentanta s představiteli rakouského klubu intenzivně jednají.

Článek

"Za Lafatou jsme byli dvakrát ve Vídni hned na začátku přípravy a dohodli jsme se během deseti minut na podmínkách. Generální manažer Austrie však trval na tom, že za něj nemá náhradu, a tak je jeho odchod nemožný," uvedl na dnešní tiskové konferenci ředitel klubu Aleš Pangrác.

Jenže Jablonečtí se nevzdali, ani když se Lafata objevil v úvodním kole rakouské ligy v základní sestavě Austrie. "Pak ale v lize přestal nastupovat, opět jsme zintenzivnili jednání a nakonec se nám podařilo dostat Rakušany k jednacímu stolu. Vše je zatím na dobré cestě. Věříme, že by nám David velmi pomohl ve finální fázi. Jsme s ním domluveni, David k nám chce a s nikým jiným již nejedná," doplnil Pangrác.

I kouč František Komňacký je přesvědčen o tom, že by Lafata byl velkým přínosem. "Lafatu osobně neznám, ale z toho, co o něm říkali ti, co ho v Jablonci pamatují, je Jablonec s Lafatou nebo bez úplně něco jiného. Už jenom to, že hrál v reprezentaci, budí u soupeřů respekt a hodně by nám pomohl," řekl Komňacký.

Jablonečtí vstoupí do nové sezony s novým názvem Baumit a nepovedený minulý ročník by chtěli odčinit pobytem v horní polovině tabulky. První zápas je čeká v sobotu ve Zlíně. "Chtěli jsme především udělat vše pro to, aby se neopakovala poslední sezona. Muselo nás to postrašit i poučit, aby se to neopakovalo. Rád bych řekl, že je mužstvo stoprocentně nachystané a nemusíme se bát, ale nejde mi to přes ústa. Zdá se mi, že vlivem velkých změn ta součinnost není ještě ideální, což nám ukázaly přípravné zápasy," uvedl Komňacký.

I generálka ve Varnsdorfu totiž dokumentovala, že tým si neví rady ve vyložených šancích. "V první půli jsme jich měli pět, ale nedali jedinou. Občas jsme se dopouštěli také chyb vzadu. Určitá nervozita tak panuje a musíme ještě v tomto týdnu s osou týmu popracovat. Jednotlivé věci budeme asi dolaďovat také v průběhu podzimní části ligy," řekl Komňacký.

V útoku se chce Jablonec opírat o Heskovy zkušenosti ze slovenské ligy a bez šance nebudou ani mladíci. Do týmu se navíc vrátil také Vošahlík, který byl s reprezentací na Euru do 19 let. Ten však pravděpodobně odejde na hostování.

"Vošahlík neabsolvoval celou přípravu a myslím, že na jaře mu hostování v Čáslavi pomohlo. Teď je v týmu vysoká konkurence, kterou může zvednout ještě Lafata, a než ho nechat sedět na 'lávce', tak bych řekl, že bude lepší, kdyby šel na odpovídající hostování do Dukly, Čáslavi nebo jiného druholigového týmu," konstatoval jablonecký kouč, který povede kádr s nejnižším věkovým průměrem v lize.

Reklama

Související témata: