Hlavní obsah

V české lize působí už 70 cizinců, nejvíc je Slováků

PRAHA

Česká fotbalová liga je stále více atraktivnější pro hráče z ciziny. Před nadcházejícím ročníkem je na soupiskách prvoligových klubů hned 70 hráčů ze zahraničí, z čehož je bezkonkurenčně nejvíce Slováků - 29. Nejvíc cizinců působí ve Slavii, trenér Jarolím má k dispozici hned osm fotbalistů s jiným, než českým pasem.

Článek

I v letošním letním přestupovém termínu do české Gambrinus ligy přišlo několik zajímavých jmen ze zahraničních klubů. Červenobílý dres pražské Slavie oblékne dvacetiletý italský útočník Gianluca Litteri, který je v klubu na ročním hostování z Interu Milán. Na přestup získali sešívaní chorvatského obránce Ronalda Šikliče, který v klubu podepsal čtyřletý kontrakt.

Nové akvizice z ciziny do svých řad získala i Sparta, kterou posílil slovenský obránce Mariána Had z Lokomotivu Moskva, či Slovinec Nejc Pečnik z Celje. Liberec získal třiadvacetiletého chorvatského obránce Lovre Vulina, který přišel z maďarského Zalaegerszegu. Jedním z nejexotičtějších přestupů je příchod korejského útočníka Hemiho ze Soulu do žižkovské Viktorky, či záložníka z Pobřezí slonoviny Abdoualya Diarry ze slovinského Mariboru do Bohemians Praha.

Sylvestre přestoupil do Boleslavi

V rámci české soutěže zrealizovali největší přestup zahraničního hráče v Mladé Boleslavi. Do města automobilů se totiž z pražské Sparty přestěhoval francouzský záložník Ludovic Sylvestre, který v minulosti působil ve španělské Barceloně a na podzim hostoval v Plzni. Z Ústí nad Labem přestoupil do Teplic Aidin Mahmutovič z Bosny a Hercegoviny.

Nejpočetnější - osmičlenný - seznam cizinců mají v pražské Slavii. Kromě dvou již zmíněných posil, má trenér Karel Jarolím v týmu Slováky Šventa, Krajčíka a Ivanu, Francouze Tavarese, nejlepšího cizince uplynulého ročníku, s Belaidem a makedonského střelce Toleského. Navíc podle ředitele klubu Petra Doležala je jistý i příchod dalšího Francouze Amadou Cissého a přijde i Slovák Grajciara.

V Olomouci působí sedm cizinců 

Druhý nejvyšší počet cizinců je v olomoucké Sigmě. Pod trenérem Zdeňkem Psotkou se připravuje sedm zahraničních fotbalistů, například Slovák Onofrej či Černohorec Šuškavčevič. Na Spartě je na soupisce zapsáno pět zahraničních borců, především ze Slovenska. Brankáře Kozáčika doplňují záložník Kisel a nově příchozí obránce Had.

V Liberci spoléhají na střelecké schopnosti chorvatského útočníka Andreje Keriče. Na teplických stínadlech trénují tři hráči z Bosny a Hercegoviny - Samir Merzič, Aidin Mahmutovič a Admir Ljevakovič. V dresu Baníku Ostrava zase nastupuje slovenský útočník Róbert Zeher.

Naopak nejmenší počet cizinců je v Brně, kde působí pouze Brazilec Lira Elton, a po dvou zahraničních fotbalistech je v Plzni, v Kladně a v Ostravě.

Reklama

  Plzeň - Slovácko dnes 15 : 00
20240511T15 : 00:00+0200
Plzeň vs. Slovácko
Plzeň vs. Slovácko
Plzeň
Slovácko
  Ostrava - Ml. Boleslav dnes 15 : 00
20240511T15 : 00:00+0200
Ostrava vs. Ml. Boleslav
Ostrava vs. Ml. Boleslav
Ostrava
Ml. Boleslav
  Sparta - Slavia dnes 17 : 30
20240511T17 : 30:00+0200
Sparta vs. Slavia
Sparta vs. Slavia
Sparta
Slavia
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.