Hlavní obsah

Signál pro start ligy by mohl být rozjezd bundesligy, myslí si trenér Baníku Kozel

Ostrava

Bez Milana Baroše a Martina Filla, kteří doléčují svá zranění, znovu od úterý trénují fotbalisté ostravského Baníku. Kouč Luboš Kozel potkal na hřišti v Ostravě-Radvanicích natěšené svěřence prahnoucí po společném drilu „Je to pro kluky lepší než běhat někde po lesích. Je vidět, že mají chuť, ale všichni víme, že plnohodnotný trénink to není. Zaplaťpánbůh alespoň za to, doufejme, že je to dočasné opatření a bude se to dál uvolňovat," poukázal na to, že ligové kluby musejí trénovat s velkými omezeními. Ve skupinách a v rozestupech.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Na snímku trenér Baníku Luboš Kozel

Článek

Budete schopni vymýšlet náplň tréninků, když budete nuceni takto trénovat delší dobu?

Myslím že ano. Všechno špatné je pro něco dobré. Je zase prostor pro zlepšování individuálních dovedností, v tom určitě rezervy máme. Jsou to teď pozápasové tréninky, které absolvují hráči, kteří nemají herní vytížení. Druhý den po utkání také trénuje podobný počet hráčů jako teď. Takže to pro nás není úplně nové. Nové je ale to, že nemůžou jít do kontaktu. To je omezení.

Je z hráčů cítit hlad po společném tréninku?

Je vidět na všech že se těšili. Jsou rádi, že mají míč u nohy, jsou v kolektivu, takže je ta tréninková jednotka připravená trochu i soutěživou formou. Je na nic vidět, že nechtějí prohrávat. To je pozitivní.

V jakém stavu se hráči po měsíci doma vrátili?

Ještě jsme je nevážili, ale máme kontrolované na sporttestrech, takže jsme o nich věděli. Volno měli nějakých deset dní, kdy nemuseli dělat nic, ale stejně, když jsem s nimi mluvil, tak šli něco dělat, protože to pro ně byla jediná možnost, jak jít z domu. Připravení jsou a kondici určitě neztratili tolik, jako mohou ztratit herní praxe.

Jak jste se v době, kdy jste nesměli trénovat, zaměstnal vy osobně?

Podobně jako hráči. Pokud byla šance, tak jsem si šel zaběhat, nebo si vyjel na kole. Snažil jsem se ten čas využít i teoreticky, takže jsem sledoval na videu soupeře i naši hru. Díval jsem se i a nějaké hráče s výhledem k létu. Snažil jsem se ten čas nepromarnit.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Fotbalisté Baníku v tréninkovém procesu

Od některých trenérských kolegů se ozývají výtky, že taková příprava je absolutně nevyhovující. Jak to máte vy?

Musíme tolerovat pravidla, která jsou daná. Je otázka, zda by to nemohlo být volnější, nebo je to riskantní a mělo být to být naopak. Vždy tu asi bude nějaká polemika a od toho je tu vláda, aby to určila. Já za sebe doufám, že to jde správnou cestou a bude se to uvolňovat více a ten kontakt a tréninky ve větší skupině nám brzy dovolí. Pak už to bude blíže i k zápasům a sezoně.

Věříte, že sezonu dohrajete?

Věřím, že se hrát začne. Nevím ale, co by se stalo v momentě, kdy se ukáže, že někdo z těch lidí, kteří jsou v tom zainteresovaní, jsou nakažení. Je otázka, co by to pak znamenalo pro ty ostatní. To nedokážu říct.

Byl byste pro dohrání kompletní ligy, nebo vy stačilo dohrát základní část?

Lepší něco než nic. Ale jak ty názory vnímám, tak s tou druhou možností se ani nepočítá. Buď se to nedohraje, nebo dohraje se vším všudy.

Dva zápasy týdně by konkrétně Baníku nevadily? Někteří trenéři mají výhrady, že na to nemají dostatečný kádr.

Je to určité riziko, protože jsme hráče měsíc neviděli, nebyli v ideálním tréninku. Ani nyní povolený trénink není plnohodnotný. A je otázka, jak to bude. Kdyby se trénovalo týden normálně a pak by se šlo do ligy, tak máme před sebou šest sedm týdnů, kdy by se hrálo středa-sobota. To by byl pro hráče určitě záhul a někteří to s ohledem na jejich zdravotní stav vydržet nemusí. Výhodu budou mít ta mužstva, která mají širší kádr a můžou střídat hráčů více.

Máte dostatečné informace od LFA ohledně případného startu ligy?

Máme asi stejné, jako všichni. Poslední informaci, kterou jsem dostal byla ta, která nám umožňovala současný trénink. Další žádná informace není. Vnímám sdělovací prostředky, televizi, takže vidím, že je nějaká snaha o to, aby se začalo o něco dříve, než 8. června, je. Ale závisí to asi na tom, jaké budou počty nakažených. Já doufám, že by se dřív začít mohlo, Takový impuls by mohl být moment, kdy začne německá bundesliga.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Na snímku je trenér Ostravy Luboš Kozel.

Dalo by se pak volně navázat na novou sezonu, nebo byste byl pro přestávku mězi sezonami?

Co jsem slyšel a myslím, že je to takový rozumný názor, tak by se mohlo začít v záři po reprepauze. V tom případě by tam byl prostor pro nějakou přípravu nebo volno a nebylo by to z jednoho do druhého.

A mohli by být na tribunách i diváci?

To bychom si přáli asi nejvíce, protože fotbal se hraje pro lidi a obzvláště tady pro nás je divácká podpora velmi významná.

Reklama

Související témata: