Hlavní obsah

Csaplár: Chci ze Žižkova udělat klub západního stylu

Novým trenérem fotbalistů Viktorie Žižkov byl v pondělí jmenován Josef Csaplár. Na lavičce nahradil ve čtvrtek odvolaného Stanislava Grigu, který doplatil na nevydařený start do sezóny a vyřazení v domácím poháru. „Chci ze Žižkova udělat klub západního stylu,“ řekl v pondělí před novináři Csaplár, který v minulosti trénoval Liberec, či Slavii a naposledy pracoval jako skaut anglického Evertonu.

Článek

Jaké jsou vaše cíle s žižkovským celkem?

Řekl jsem, že mám zájem o projekt, v jehož rámci by se budoval klub západního stylu. S Viktorií Žižkov jsme se na tomto projektu domluvili a já to beru jako výzvu. Chci se například věnovat i osmiletým dětem.

Jak si mohou čtenáři takový klub představit?

Musíme se naučit konkurovat západní Evropě především v know-how. Musíme vytvořit kvalitní podmínky pro trénování hráčů i trenérů. Jsem tu od toho, abych naplnil sportovní vize. Jde o změnu přístupu, není to o žádných mega investicích.

Můžete uvést příklady?

Měl by se změnit model přípravy v klubu. Například na trénink A-mužstva bude jako asistent chodit trenér béčka.

Na kterých hráčích budete na Žižkově stavět?

Viktorii znám, tahouny by měli být nejzkušenější hráči. Tento tým má podle mého perspektivu. O výkonnosti hráčů mám informace. Další věcí je, jak se hráči chovají v kabině.

Přestupní termín v české lize končí 25. září, plánujete posílení mužstva?

Do konce přestupního období je ještě nějaký manévrovací prostor. Je to otevřené, ale není to tak, že by mně vedení muselo koupit mnou určeného hráče.

Viktoria je po pěti kolech až na 14. pozici s pouhými třemi body...

Aktuální umístění dostává hráče pod tlak a to je pro mě dobře. Uvidím, jak se v takových situacích chovají a jak je dokáží zvládat. Kdybychom hráli poháry, tak jsou hráči také pod tlakem a kdybychom hráli o titul, byli by pod tlakem třeba ve 40 zápasech v sezóně.

Další soutěžní utkání hrajete v neděli. Na přípravu není moc času, co se dá za tu dobu s mužstvem stihnout?

Do nejbližšího utkání budu s týmem pracovat po psychologické stránce, zároveň chci vidět změnu v herním projevu. Nechci na to dávat žádný termín, chci to vidět hned zítra.

Změnu v herním projevu?

Chtěl bych volit takový způsob hry, aby se soupeři museli přizpůsobovat nám. Také bych chtěl co nejméně taktizovat a hrát nebojácný a agresivní fotbal.

Vy jste spojen s Evertonem, bude tento svazek fungovat i mezi Viktorií a anglickým klubem?

Je to zajímavé, ale nechci předbíhat, to spojení tu je. Já už s Evertonem nebudu moci spolupracovat v takové míře jako doteď.

Reklama

Související témata: