Hlavní obsah

Scénář restartu? Bez diváků v hledišti a s maximálně 130 osobami na stadionu

Aktualizováno

Ministerstvo zdravotnictví rozhodlo, že pokud bude obnovena první a druhá fotbalová liga, bude se hrát bez diváků v hledišti a za přítomnosti maximálně 130 osob na stadionu. Informaci pro Českou televizi potvrdil náměstek ministra zdravotnictví a epidemiolog Roman Prymula. Ligový výbor Ligové fotbalové asociace (LFA) v pondělí schválil, že 25. května bude znovuzahájena sezona obou profesionálních soutěží.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Faul! Plzeňský Tomáš Chorý se kácí k zemi...

Článek

Stal se ostře sledovanou osobou.

V boji s epidemií nového koronaviru v České republice si stejně jako před měsícem podle vyjádření lidí v průzkumu National Pandemic Alarm vede právě náměstek ministra zdravotnictví a epidemiolog Roman Prymula.

Teď přišel také s důležitou zprávou pro fotbal.

„Pokud bude obnovena ligová sezona, pak se bude hrát bez diváků v hledišti a za přítomnosti maximálně 130 osob na stadionu," potvrdil Prymula pro Události v České televizi.

Bundesliga je příkladem

Ministerstvo sbírá data z okolních zemí, příklad si stejně jako LFA bere především z chystaného scénáře restartu německé bundesligy.

"Je to velká technikálie. Velmi se inspirujeme manuálem pro německou bundesligu, protože se domnívám, že asi nic preciznějšího bychom nevymysleli," říká Dušan Svoboda, předseda LFA, která nyní ve spolupráci s ministerstvem zdravotnictví připravuje soubor opatření, za jakých by se měly zápasy hrát.

Svoboda může být spokojený. Minulý týden navrhl, aby na stadionu mohlo být přítomno 130 osob včetně zástupců médií.

"Tento počet je zhruba spodní hranice, kdy můžete utkání zorganizovat i s tím, že jste schopni zprostředkovat kontakt s médii," vysvětlil.

Nad obnovením ligy se stále vznáší pochybnost, co by se stalo, kdyby měl někdo z hráčů či trenérů pozitivní test.

„Jde o otázku dalšího postupu. Když se nakazí učitel, také není v karanténě celá škola," řekl Svoboda pro ČT.

Reklama

Související témata: