Hlavní obsah

Trenér Lavička ve Spartě rezignoval, nahradil ho Chovanec

PRAHA

Vítězslav Lavička ve Spartě předčasně skončil. Stal se tak pátým trenérem, který za čtyřleté vlády sparťanského bosse Daniela Křetínského na Letné předčasně ukončil své působení. Po debaklu v derby se Slavií v úterý večer na jednání letenského vedení nabídl rezignaci, kterou klubová generalita přijala. Lavička se tak zařadil po bok Straky, Hřebíka, Grigy a Bílka, jejichž angažmá ve Spartě skončilo rovněž předčasně.

Článek

O možném odvolání Lavičky se spekulovalo již od čtvrtečního vyřazení Sparty s Dinamem Záhřeb v Poháru UEFA, debakl v derby jeho pozici definitivně podlomil. Ještě v pondělí po derby rokovalo nejužší vedení klubu, k němuž byl nakonec přizván i trenér Vítězslav Lavička. V noci ho pak klubový boss Daniel Křetinský vyzval, aby přišel na úterní druhé kolo jednání s návrhem na radikální řešení současné situace.

"Tu výzvu jsem skutečně dostal," potvrdil pro Sport.cz Vítězslav Lavička. Jeho řešení bylo prosté - nabídl rezignaci, o které mluvil ostatně už po prohře v pondělním derby.

Lavička se cítí zodpovědný za výkony Sparty

"Nesu za současné výsledky, výkony a předváděnou hru plnou odpovědnost a pokud to pomůže týmu a Spartě, jsem připraven nést důsledky," pravil Lavička, jenž v létě kvůli angažmá na Letné opustil reprezentační jedenadvacítku. Ta pod novým koučem Jiřím Kotrbou do baráže o účast v závěrečných bojích mistrovství Evropy nakonec nepostoupila.

Lavičkovi ani druhé působení ve Spartě nevyšlo. Poprvé dostal trenérskou šanci ve Spartě na pět zápasů v závěru ligy namísto odvolaného Jaroslava Hřebíka za éry Vlastimila Košťála, podruhé letos za vlády Daniela Křetínského. Ani jedno agažmá mu ale nevyšlo. Přitom po jeho druhém příchodu se dlouho zdálo, že tým je na správné cestě. Úřadující vicemistr málo inkasoval a vedl tabulku, ale pak se mu přestalo dařit střelecky a selhávat začala i defenziva. Sparta v devíti ligových zápasech pod jeho vedením pětkrát vyhrála, dvakrát remizovala a dvakrát prohrála.

Rezignaci jsme nečekali, přiznal Chovanec

"Pana Lavičku jsme požádali o identifikaci konkrétních příčin našich současných potíží a jasný návrh postupu, jak jim budeme dále čelit. Bohužel se takový scénář nepodařilo nalézt a nabídku jeho rezignace jsme proto přijali," uvedl po úterním jednání předseda představenstva Sparty Daniel Křetínský v tiskovém prohlášení.

Společně s Lavičkou odchází ze Sparty i jeho asistent Michal Zach a mentální trenér Dragan Vujovič. Namísto nich se mužstva ve středu ujme dosavadní letenský manažer Jozef Chovanec, který přebírá mužstvo na třetím místě tabulky se ztrátou pěti bodů na vedoucí Slavii. Spartu už bývalý letenský kapitán vedl z lavičky v letech 1996 a 1997 a získal s ní dva tituly.

"Čekali jsme, že Lavička přijde s jiným řešením než je rezignace. Proto nebyl čas přemýšlet, zda trenérskou funkci vezmu či nikoli," nechal se slyšet Jozef Chovanec, který od středy přebírá veškeré pravomoce nového letenského kouče. "Nejdůležitější teď bude využít reprezentační přestávky, abych dal mužstvo psychicky dohromady a sestavil nový realizační tým. Musíme se co nejdříve vrátit k výsledkům, které jsme měli v úvodu podzimu. Proto vůbec neřeším, zda budu ve Spartě zastávat funkci generálního manažera či kouče. Trenérskou roli jsem totiž nedostal dočasně, jako tomu bylo na jaře," dodal Chovanec.

"V tuto chvíli nemá ohraničenou trenérskou smlouvu, manažerem zůstává i nadále," informoval mluvčí Sparta Jakub Otava s tím, že všechny bližší podrobnosti oznámí Sparta ve středu dopoledne.

Reklama

Související témata: