Hlavní obsah

Trenér Csaplár na Žižkově po sedmi zápasech skončil

PRAHA

Vedení ligové Viktorie Žižkov odvolalo po nedělní prohře v Českých Budějovicích trenéra Josefa Csaplára. Spolu s ním skončil ve funkci i sportovní ředitel Pavel Kuka. Je to už druhá trenérská výměna, k níž na podzim na fotbalovém Žižkově došlo, neboť do ligy vykročila Viktoria pod vedením Stanislava Grigy. "Odvolání komentovat nebudu. Možná přijde čas, kdy řeknu víc," glosoval pro Sport.cz vyhazov Jozef Csaplár.

Článek

"Odvolání trenéra Josefa Csaplára a sportovního ředitele Pavla Kuky je reakcí na neuspokojivé výsledky klubu a postavení v ligové soutěži, které neodpovídá vytvořeným podmínkám ani předsezónním ambicím Viktorie Žižkov. Po dvanácti kolech vnímáme jako reálný boj o setrvání v nejvyšší soutěži. O dalších krocích budeme průběžně informovat," uvedl v tiskovém prohlášení obchodní ředitel klubu Jiří Vrba.

Na Žižkov přicházel Josef Csaplár jako spasitel, který měl pozvednout Viktorii do vyšších ligových pater. "Chci ze Žižkova udělat klub západního střihu," hlásal Csaplár, když po pěti kolech střídal na lavičce Stanislava Grigu.

Slovenský kouč Griga vedl mužstvo v pěti zápasech a uhrál s ním tři body, což se zdálo žižkovské generalitě málo. Zvláště, když mužstvo skončilo po prohře na Vyšehradě velice záhy i v Českém poháru.

Čtvrtá štace. A zase nevyšla!

Pro pětačtyřicetiletého Josefa Csaplár byla žižkovská štace již čtvrtou na českých prvoligových trávnících. V předešlých letech trénoval Příbram, po boku Ladislava Škorpila Liberec a naposledy působil ve Slavii, kde vyhořel a odešel na zahraniční angažmá do Polska a Řecka.

Na Žižkově však s mužstvem žádný zázrak nesvedl. Začal sice výborně, neboť porazil střížkovského nováčka Bohemians 4:2, pak však šel od prohry k prohře. Jediný bod přidal za domácí remízu 1:1 s Brnem. V posledním týdnu martyrium Viktorie Žižkov vyvrcholilo. Po bídném výkonu prohrála v Kladně 0:1 a v neděli kapitulovala na jihu Čech. Přitom nad Českým Budějovicemi vedla už 2:0, v hektickém závěru však dostala tři góly, prohrála a zůstala uvězněna u samého dna tabulky.

Csaplár vyhazov komentovat nechtěl

To srazilo Csaplárovi vaz. Vedení Viktorie Žižkov ho v pondělí dopoledne odvolalo, spolu s trenérem skončil i sportovní ředitel Pavel Kuka. Oznámil to obchodní ředitel Viktorie Jiří Vrba.

"Příjde doba, kdy k tomu budu moci říci víc. V tuto chvíli bohužel ale dění komentovat nebudu," řekl pro Sport.cz hned po odvolání Josef Csaplár.

Kuka: Trenéra jsem vybral, body však nepřišly

Jen o trochu více sdílný byl sportovní ředitel Pavel Kuka, který skončil s Csaplárem. "Respektuji rozhodnutí, jako sportovní ředitel nesu odpovědnost za výsledky. Práci jsem věnoval veškerý čas a snažil jsem se ji dělat na maximum, ale to nejdůležitější se nedostavilo, neboť výsledky jsme neměli," přiznával pro Sport.cz Pavel Kuka.

"Svědomí mám ale čisté. Trenéra Csaplára jsem vybral, věřil jsem mu, jeho filosofii se ale bohužel nepodařilo přeměnit v body," dodával odvolaný sportovní ředitel Kuka.

Už sedmá výměna v průběhu podzimu

Žižkovský kouč je už sedmým trenérem, který na podzim v lize předčasně skončil. Před ním měnil v Českých Budějovicích Tobiáš Kmocha, pak na Žižkově Csaplár Grigu, po osmém kole skončil ve Zlíně Mazura, kam teď přišel Levý, deváté kolo znamenalo konečnou pro Lavičku na Spartě, jehož střídal Chovanec, a Šilhavého v Plzni, která angažovala Vrbu. V jednáctém kole odvolalo trenéra Uličného i Brno. Teď tedy došlo na Žižkově na Csaplára.

Lavička králem odvolaných, Csaplár předposlední

Sedm zápasů a v nich jen jedno vítězství a jedna remíza. S touto bilancí se kouč Josef Csaplár opravdu těžko mohl stát spasitelem Viktorie Žižkov. Je již sedmým odvolaným trenérem během podzimu a z této sedmičky dosáhl podle bodového průměru druhé nejhorší bilance. Méně „výkonný“ byl jen Jan Kmoch v Českých Budějovicích. V čele této tabulky jsou naopak Vítězslav Lavička a Petr Uličný. Ani to jim ovšem vzhledem k ambicím Sparty, respektive Brna k setrvání u mužstva nestačilo.

Bodový průměr sedmi odvolaných trenérů v lize:
1. Vítězslav LavičkaSparta1,89
2. Petr UličnýBrno1,45
3. Jaroslav ŠilhavýPlzeň0,89
4. Josef MazuraZlín0,71
5. Stanislav GrigaŽižkov0,60
6. Josef CsaplárŽižkov0,57

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články