Hlavní obsah

Údajná fotbalová korupce v Liberci je u Nejvyššího soudu

LIBEREC

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil podal k Nejvyššímu soudu v Brně stížnost pro porušení zákona, k němuž podle jeho názoru došlo při soudním projednávání údajné korupce při fotbalovém utkání první ligy mezi Libercem a Zlínem. Policejní odposlechy Pospíšil chápe jako důkazy proti bývalému sportovnímu řediteli Slovanu Františku Myslivečkovi, rozhodčímu Václavu Zejdovi a delegátovi Christosu Čanaklisovi. ČTK to v úterý řekla mluvčí ministerstva spravedlnosti Zuzana Steinerová.

Foto: PRÁVO/Aleš Honus

Zleva obžalovaní rozhodčí Václav Zejda a Jaroslav Gruber a bývalí funkcionáři Radomír Hruboň a Gustav Santarius - ilustrační foto.

Článek

Krajský soud v Liberci dospěl letos v dubnu k závěru, že policejní odposlechy telefonních hovorů jako jediné důkazy o vině Myslivečka, Zejdy a Čanaklise byly nezákonné. Rozsáhlá úplatkářská aféra vypukla v českém fotbale v roce 2004 a všechny soudy až na liberecký uznávaly odposlechy jako důkazy. Pospíšilova stížnost pro porušení zákona již nemůže změnit nic na tom, že Mysliveček, Zejda a Čanaklis vyváznou z údajné liberecké korupční aféry bez soudního trestu.

"Okresní soud v Kroměříži však rozhodl v podobném případě opačně než liberecký krajský soud a stížnost pro porušení zákona ministr podal i kvůli sjednocení soudní praxe," upozornila Steinerová.

Na začátku ministrovy stížnosti stála pobočka Krajského státního zastupitelství v Liberci. Obrátila se na Vrchní státní zastupitelství v Praze a požádala ho o přezkoumání, jestli krajský soud svým rozhodnutím v kauze Mysliveček, Zejda, Čanaklis neporušil zákon. Vrchní státní zastupitelství uznalo podnět krajského státního zastupitelství za oprávněný a navrhlo ministru Pospíšilovi, aby podal k Nejvyššímu soudu stížnost pro porušení zákona.

Obnovení řízení pouze ve světle nových důkazů

Nejvyšší soud v Brně by mohl podle svého mluvčího Petra Knötiga rozhodnout o Pospíšilově stížnosti ještě v listopadu. "I kdyby však Nejvyšší soud uznal stížnost ministra spravedlnosti jako oprávněnou, porušení zákona by jen konstatoval a rozhodnutí krajského soudu ve prospěch Myslivečka, Zejdy a Čanaklise by nezrušil. Zákon něco takového nedovoluje. Nové trestní řízení by mohlo začít pouze tehdy, pokud by se objevily proti Myslivečkovi, Zejdovi a Čanaklisovi další důkazy," konstatoval vedoucí liberecké pobočky krajského státního zastupitelství Adam Bašný.

"Kdybychom neudělali vůbec nic, pak by se o rozhodnutí krajského soudu o nezákonnosti odposlechů opírali advokáti pravděpodobně i v jiných případech české fotbalové korupční aféry," prohlásil Bašný.

Odposlechy fotbalových funkcionářů a rozhodčích povolil v roce 2003 brněnský soudce Aleš Dufek a staly se hlavními důkazy v několika větvích korupční aféry. Trojice aktérů liberecké kauzy byla obžalována z úplatkářství při prvoligovém zápase Liberec - Zlín na jaře 2004, Mysliveček z podplácení, Zejda a Čanaklis z přijímání úplatku. Myslivečkovi hrozil až jeden rok vězení, Zejdovi a Čanaklisovi dva roky.

Reklama

Související témata:
  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice