Hlavní obsah

Výkony asistentů rozhodčích má zlepšovat převratný trenažér

PRAHA

Asistentům rozhodčích ve fotbale může v blízké budoucnosti při jejich vývoji pomoci nový trenažér z dílny Unie českých fotbalových rozhodčích (UČFR), kterou vede bývalý špičkový pomezní sudí Evžen Amler. Novinka má vývoji arbitrů na postranní čáře pomáhat především v tom, že bude zlepšovat jejich cit pro posuzování sporných ofsajdových situací.

Foto: SPORT.CZ/Tomáš Fliegl

Pomezní fotbalový rozhodčí - ilustrační foto

Článek

UČFR vyvinula trenažér ve spolupráci s 2. lékařskou fakultou Univerzity Karlovy a Fakultou sportovních studií Masarykovy univerzity v Brně. Vynález je už podle Amlera oficiálně patentován, aby nikdo nemohl pořizovat jeho kopii. "Trénink asistentů by to mělo posunout do jiné dimenze a nepochybně by je to mělo posouvat dál," řekl ČTK při čtvrteční prezentaci účastník mistrovství světa v letech 1998 a 2002.

Jak vlastně trenažér funguje? Rozhodčí se postaví na klasický běhací pás a před sebou na plátně sleduje různé herní situace nachystané v promítacím zařízení. Když se na plátně objeví žlutý míč, který znamená přihrávku, arbitr musí hned oznámit, zda útočící hráč byl v "době nahrávky" ještě před obráncem, nebo už za ním v ofsajdové pozici. Výsledky jsou pak okamžitě vyhodnoceny.

"Zatím jsme testovali asi sto rozhodčích, ze sta simulovaných situací v průměru čtyřicet situací vyhodnotili špatně, což je poměrně vysoké číslo na to, že to byly dost jednoduché situace. Ale bylo to způsobeno i tím, že se jednalo především o začínající a nezkušené rozhodčí," uvedl Amler.

V budoucnu i trojrozměrné situace

Brzy chce projekt ještě vylepšit hlavně tím, že by před rozhodčími běžely třeba i trojrozměrné situace, které by ještě víc přiblížily konkrétní situace ze hřiště. Aby byl trénink dokonalý, rozhodčí mají mít i sluchátka, v nichž uslyší hluk nebo dokonce nadávky, aby měli opravdu dojem, že jsou na stadiónu. Nepůjde ale rozhodně o lacinou záležitost, řádově by pořízení trenažéru, počítače, projektoru a speciálního programu mohlo přijít na více než sto tisíc korun.

Amler věří, že s novinkou v budoucnu prorazí a trenažér se stane běžnou součástí přípravy rozhodčích. "O našem projektu už ví i (předseda Evropské fotbalové unie) Michel Platini. Ale na UEFA s ním chceme přijít až ve chvíli, kdy jej ještě o něco vylepšíme, abychom opravdu měli co nabídnout," řekl Amler.

Tuší, že na domácí půdě bude mít obtížnou pozici. Komise rozhodčích ČMFS vedená Luďkem Macelou prý práci unie rozhodčích zcela ignoruje včetně nabídnutých novinek. V zákulisí se hovoří o tom, že za vše mohou napjaté vztahy mezi Macelou a Amlerem. "Spolupráce s komisí je nulová. Zvykl jsem si, že doma nejsem prorokem. Asi to budeme muset zkusit přes Evropu, od kolegů v zahraničí vím, že trenažér vzbudil velký zájem," uvedl Amler.

Reklama