Hlavní obsah

Sudí jsou dle Chovance ve formě, přibyli doškolení videorozhodčí

Praha

Předseda komise rozhodčích Fotbalové asociace ČR Jozef Chovanec je přesvědčen, že sudí jsou na restart sezony profesionálních soutěží připraveni a ve velmi dobré formě. FAČR před znovuobnovením první ligy doškolila několik sudích, aby mohli fungovat také jako videorozhodčí (VAR).

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jozef Chovanec je s připraveností rozhodčích spokojen (archivní foto)

Článek

"S rozhodčími jsme byli i v nelehké době v pravidelném kontaktu aspoň přes telefon a nemám informace, že by někdo měl být indisponován či vyřazen ze zápasů profesionálních soutěží. Co vím, všichni jsou v pořádku a ve velmi dobré formě. Těší mě, že jsou připraveni také jedni z nejzkušenějších rozhodčích Karel Hrubeš a Petr Ardeleanu, kteří většinu z podzimní části zmeškali ze zdravotních důvodů," uvedl v tiskové zprávě Chovanec.

Sudí stejně jako fotbalisté byli mimo hru od první poloviny března, kdy se kvůli pandemii nového koronaviru přerušily soutěže. "Rozhodčí měli i během zastavených soutěží povinnosti. Dvakrát týdně absolvovali online pravidlové testy, rozbory konkrétních herních situací a vybraných zápasů a jednou týdně speciální testy z teorie," řekl Chovanec.

"Co se týče fyzické připravenosti, nemáme sebemenší obavy. Rozhodčí jsou v pravidelném kontaktu s naší fitness trenérkou Naďou Koštovalovou, na začátku každého měsíce obdrží tréninkový plán a obratem zasílají k vyhodnocení veškerá tréninková data ze svých sporttesterů. Máme tedy dokonalý přehled o jejich aktuálním fyzickém stavu," dodal bývalý reprezentant a trenér českého národního týmu.

Seminář na Strahově

Rozhodčí dnes absolvovali na Strahově seminář. Pět sudích bylo doškoleno pro práci s videem, další dva přibyli už v minulém týdnu. I v době koronavirové pandemie, při níž budou na zápasech platit přísná hygienická a bezpečnostní opatření, bude VAR asistovat u pěti z osmi duelů ligového kola a fungovat v běžné podobě.

"Vše poběží ve standardním a zavedeném režimu, například co se týká počtu utkání s využitím VAR. Samozřejmě také v této otázce musíme zohlednit a respektovat veškerá hygienická nařízení, abychom splnili stanovené požadavky a systém VAR mohl běžet bez omezení," řekl Chovanec.

Aby komise zmenšila riziko případného šíření nákazy mezi rozhodčími, rozdělila je na deset skupin. "V nich budou většinou tři rozhodčí a čtyři asistenti. V těchto skupinách by v různých obměnách cestovali na utkání, aby se zamezilo kontaktu mezi jednotlivými skupinami. Pokud by někdo z rozhodčích byl pozitivně testován na koronavirus, neohrozil by v případě rozhodčích větší skupinu než tu sedmičlennou, v níž funguje. Týmy jsme vytvářeli především dle regionálního hlediska, i kvůli logistice a cestování, každý hlavní rozhodčí si také mohl vybrat preferovaného asistenta na základě vzájemné dlouhodobé spolupráce," řekl Chovanec.

V každém týmu jeden videorozhodčí

"Platí také to, že v každém týmu musí být jeden videorozhodčí a asistent videorozhodčího. Tito dva lidé mohou v rámci VAR i na zápasy, v nichž nebudou figurovat kolegové ze stejného týmu. Protože se během utkání nepotkají s rozhodčími na hřišti, riziko vzájemného nakažení mezi jejich týmy odpadá. Máme spočítáno, že bychom i v těchto podmínkách s vytvořenými týmy rozhodčích zvládli odřídit až deset utkání v jeden den," dodal.

Sudí také čeká ve čtvrtek první testování na covid-19. "Celkem jde v našem případě o nějakých 95 lidí - 71 rozhodčích a 24 delegátů. Rozhodčí a delegáti budou testováni na šesti odběrných místech v Praze, Plzni, Hradci Králové, Brně, Olomouci a Ostravě, testování bude u všech rozhodčích a delegátů probíhat pravidelně a v opakovaných cyklech. Nechceme nic ponechat náhodě," řekl Chovanec.

Reklama