Hlavní obsah

„Velký rád“ Wilfried: Nadějný letenský záblesk

PRAHA

Hodně těžko se fanouškům fotbalové Sparty hledají v ponurém podzimu momenty, které by je naplňovaly optimismem pro jarní část sezóny. V posledním utkání s Kladnem se přece jenom aspoň zablýsklo. Kromě hattricku Patrika Bergra se ukázal také Bony Wilfried. Mladý útočník z Pobřeží slonoviny by se konečně mohl stát exotickým cizincem, který se na Letné prosadí.

Článek

Příští středu mu bude teprve dvacet let. S Kuličovou nabídkou ovšem naložil jako starý mazák a chladnokrevně vstřelil svůj první gól v Gambrinus lize. Bony Wilfried se pak Kuličovi revanšoval a nezištně mu naservíroval další branku. Mladík z Pobřeží slonoviny parádně oslavil návrat do sestavy Sparty.

„Jsem velký rád!“ roztomile popisoval své nadšení útočník, který se jinak na rozdíl od některých jiných cizinců s češtinou statečně pere. „Byl jsem dlouho zraněný, už toho bylo moc. Stihl jsem alespoň poslední zápas. Ani zima mi nevadila, ta byla všem hráčům,“ líčil, než se chopil telefonu a zvěstoval dobré zprávy domů do Abidžanu.

Před Spartou zkusil Liverpool

Loni v létě se z Afriky vypravil na testy do Liverpoolu. Anfield Road ho okouzlil a prý moc nechybělo, aby tam zůstal. Wilfriedův manažer se však s Angličany nedohodl a za pár týdnů ho nasměroval na zkoušku do Sparty. V ní odehrál sezónu v béčku a pomohl mu k postupu do druhé ligy. V létě si ho nový kouč Vítězslav Lavička vytáhl do áčka.

„Bony je dobrým tahem našeho skautingu. Má zajímavý způsob hry. Zaujal mě již v době, kdy jsem ještě Spartu sledoval zvenčí,“ líčil trenér. „Umí nejen skórovat, ale také na gól nahrát. Dokáže dobře vyhodnotit situaci a reagovat správně. Navíc je dobře adaptabilní a nejsou s ním problémy. Trenér Lavička se práce s mladými nebojí, věřím, že Spartě se Wilfried bohatě vyplatí,“ byl přesvědčený Jiří Plíšek, bývalý šéf letenských skautů.

Silný, rychlý, nevyzpytatelný

Přestože se v přípravě pral o místo kvintet tuzemských útočníků Došek, Slepička, Kulič, Holenda a Jeslínek, Afričan se mezi nimi neztratil. „Bony nás stále příjemněji překvapuje. Dvakrát přišel na hřiště po změně stran a režíroval obrat. To není náhoda,“ liboval si Lavička, který měl s mladíkem velké plány.

Podzim ale Wilfriedovi nepřál. Sparta zabředla do krize a mladý útočník se navíc zranil. Lavička na Letné skončil a jeho nástupce musel čekat až do posledního kola, než mohl cizince vyzkoušet. „Bony je silný na míči. Dokáže si ho pokrýt, takže se žádnému obránci nehlídá dobře. Je to velmi nevyzpytatelný hráč, protože má rychlost a dokáže s míčem u nohy rychle změnit směr,“ charakterizoval ho trenér Jozef Chovanec.

A to ještě Wilfried neukázal další svoji zbraň, mimořádný výskok. „Hodí se mi z basketbalu, který jsem hrával dřív než fotbal,“ vysvětluje mladý útočník, který by mohl být na jaře oživením nejen Sparty, ale celé ligy.

Reklama

Související témata: