Hlavní obsah

Siegl: Jednou se chci do Sparty vrátit jako hlavní trenér

PRAHA

Není zvyklý propadat pesimismu a trudomyslnosti. Horst Siegl (39) si tedy zavtipkuje i poté, co dostal k Vánocům ten nejhorší možný dárek. Teprve v úterý před Štědrým dnem se dozvěděl, že přišel o místo asistenta a je z fotbalové Sparty propuštěn. Během kariéry Letnou nuceně opouští již podruhé. Přesto věří, že se jednou hlavní bránou zase vrátí.

Článek

Jak proběhl váš rozchod se Spartou?

Zodpovídám za podzimní výsledky a jsem součástí trenérské výměny, to se nedá nic dělat. Mě jenom mrzí, že jsem se to mohl dozvědět dřív a jinou formou. Buď od Pepy Chovance, nebo od šéfa klubu Dana Křetínského. Že končím, mi 23. prosince řekl pan Hlavica. S Danem Křetínským jsem se sešel až v sobotu.

Poté, co klub angažoval Martina Haška s Janem Kmochem, vám ale muselo být jasné, že jste přebytečný.

Tušil jsem to a počítal s tím. Je to fotbal, mají na to právo. Ale jak říkám, jen kdybych se to dozvěděl jinak a lépe.

Máte za sebou zkušenost, kdy jste musel ze Sparty odejít jako hráč. To muselo být horší než teď.

Určitě. Tehdy mi řekli, že se mnou nepočítají, protože jsem starý. Já ale pak dával ligové góly jinde a do Sparty chodili ještě starší hráči - to ale bylo za bývalých majitelů. Byl jsem rád, že jsem mohl ukončit kariéru kvůli trenérské nabídce ze Sparty. Tu jsem odmítnout nemohl.

Ani po druhém vyhazovu jste tedy na svůj osudový klub nezanevřel?

Rozhodně ne. Děkuji všem hráčům, spolupracovníkům a také divákům. Někteří mi fandili, jiní mají radost, že jdu pryč. To je fotbal. V trénování chci pokračovat, i když někde jinde.

Když ze Sparty vyhazovali Straku, emotivně prohlásil: Já se vrátím! Prohlásíte to i vy?

Jasně, jednou bych se rád vrátil už ne jako asistent, ale v roli hlavního trenéra. Který sparťan by neměl takové ambice... Abych pravdu řekl, trochu mě mrzelo, že jsem tuhle šanci nedostal už na poslední ligový zápas v Liberci, když na jaře skončil Míša Bílek. Důvěru jsem nedostal, ale celkově hodnotím své angažmá pozitivně. První sezónu jsme vyhráli double a ve druhé nám k němu chyběl jen krůček.

Na vánočním turnaji veteránů jste se stal králem střelců. To možná před svými únorovými čtyřicetinami dostanete laso ještě jako hráč...

Však jsem tvrdil, že musím obout správné kopačky, protože hraju o angažmá! Ještě bych mohl zavířit v ligových vodách... (smích) Ba ne. Já si svátky prostě užil. Práce ve Spartě jsem si vážil a dokážu se rozloučit. Hráčům jsem poslal esemesku a většina z nich mi odpověděla.

Nezaměstnaný jste jen pár hodin. Už víte, kam povedou vaše další kroky?

Jsou svátky, lidé teď mají jiné, krásnější starosti. Fotbalové vyjednávání se rozjede zase až v lednu. Kdyby mi něco řekli už na Mikuláše, mohl jsem zareagovat dřív. Naznačili jen, že se chystá čistka - a na řadě jsem byl já. Co se dá dělat, oni sami ještě neměli o trenérech jasno.

Reklama

Související témata: