Hlavní obsah

Po Německu jsem toužil, těší se Bílek na misi v Kaiserslauternu

HRABĚTICE

Zatímco jeho liberečtí spoluhráči polykali v okolí Hrabětic v Jizerských horách dávky při dlouhé túře na běžkách, Jiří Bílek už v hotelu se zabalenou bagáží čekal na to, až vyrazí autem do Prahy. Z ní se odpoledne chystal odletět do Německa, kde jej čekalo vyjednávání o smlouvě s druholigovým Kaiserslauternem. Pokud dnes pětadvacetiletý fotbalista projde zdravotními testy, zahraničnímu angažmá by už nemělo nic stát v cestě. Bílek zároveň věří, že s Kaiserslauternem na jaře vybojuje postup do bundesligy.

Článek

"Německo bylo odjakživa jednou ze zemí, v nichž jsem si toužil zahrát," líčil při úterním setkání s novináři v Hraběticích Bílek. Defenzivní záložník netajil, že by po více než pěti letech v české lize rád vyzkoušel jinou soutěž a nyní je blízko splnění svého snu. "O zájmu Kaiserslauternu vím asi dva týdny, v posledních čtyřech dnech ale všechno nabralo rychlý spád. Věřím, že se domluvíme," přál si synovec bývalého hráče a trenéra Sparty Michala Bílka.

Liberecké opoře prý nevadí, že z české nejvyšší soutěže vkročí do druhé německé ligy. V ní je ale Kaiserslautern po polovině soutěže na druhém místě, z nějž vede cesta mezi elitu. Navíc "Ďáblové z Betzenbergu," jak se tradičnímu klubu přezdívá, mají stejně bodů jako vedoucí Mohuč.

"Když jsem nejprve viděl, že Kaiserslauern hraje druhou ligu, tak jsem byl trošičku zklamaný, ale rychle se to ve mně rozleželo. Teď si myslím, že to pro mě je na začátek ideální soutěž. A hlavně snad Kaiserslautern rychle postoupí," uvažoval Bílek. "Navíc Kaiserslautern má velké jméno, skvělé zázemí, nádherný stadión a také ambice. To všechno mě láká," podotkl Bílek, který Kaiserslauternu dal přednost i před jinou nabídkou z německé nejvyšší soutěže.

Přestup konzultoval s Miroslavem Kadlecem

Autor pěti branek v české lize se do Německa těší i proto, že by mu mohl sedět tamní herní styl. "Je to fotbal, co mám rád. Buldočí, plný soubojů a běhání. To je můj styl," popisoval nadějný záložník, jenž svůj přestup konzultoval i s Miroslavem Kadlecem. Někdejší dlouholetá opora obranných řad Kaiserslauternu nyní působí v manažerské společnosti Sport Invest, jež zastupuje i Bílka.

Když ale měl Bílek hovořit o tom, jak těžce se mu bude odcházet z Liberce, tvář se mu zakabonila. "Netěší mě to, protože jsem si tady hodně zvykl," připustil hráč, který pod Ještěd zamířil před třemi lety z Blšan. A v Liberci jeho kariéra rozkvetla.

V sestavě chyběl jen výjimečně, v roce 2006 se radoval z mistrovského titulu, pak si zahrál i evropské poháry. "Na tyto věci budu vzpomínat nejraději. Ale celkově to angažmá bylo krásné, hodně mi to dalo. A také mě mrzí, že jsem se ještě ani pořádně nestihl rozloučit s klukama. Všechno bylo narychlo, snad uděláme něco po sezoně. Ovšem ještě v Kaiserslauternu nejsem," upozornil Bílek. "Vzpomínej na nás v dobrém," vyprovodil ho přesto z hotelu s úsměvem liberecký kouč Ladislav Škorpil.

V nejbližších dnech zažije Bílek pořádný shon. Pokud se podle očekávání domluví s Kaiserslauternem, ještě se na otočku vrátí do Prahy pro nejnutnější věci a kvůli zařízení nezbytných formalit. Hned vzápětí by měl vyrazit za svými novými spoluhráči na soustředění na Kypr. "Bude to pořádná honička, ale snad se to zvládne. Přítelkyně je sice trochu smutná, že se teď na čas neuvidíme, ale i ona by za mnou měla po sezoně přijet," dodal Bílek.

Reklama

Související témata: