Hlavní obsah

Ligovým střelcem v šestnácti! Vysněný nástup, jásá nejmladší sparťan

Praha

První dva ligové starty a drobty nastavených minut. V Olomouci přišel na hřiště minutu před koncem, v Karviné ještě o jednu později. Přesto se tam stihl opřít do míče a pojistit výhru 4:1. Šestnáctiletý Adam Karabec je dalším velkým talentem fotbalové Sparty. A také třetím nejmladším střelcem v historii české ligy. Rekordmanem je jeho spoluhráč Adam Hložek, který si v neděli připsal vítězný gól.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Hráči Sparty se radují ze čtvrté branky v Karviné. Vlevo je autor gólu Adam Karabec.

Článek
Fotogalerie

Neztrácí čas. Hned ve druhém ligovém startu se ve třetí minutě nastavení poprvé trefil. Žádný div, že gratulací od svých nejbližších měl plný mobil. „Takhle jsem si to představoval, byl to vysněný nástup. Jsem strašně rád," pochvaluje si Adam Karabec v rozhovoru pro klubovou televizi.

V 16 letech a necelých 11 měsících se stal třetím nejmladším střelcem nejvyšší soutěže. Historické tabulce vévodí jeho spoluhráč Adam Hložek, který premiérově skóroval v 16 letech, sedmi měsících a 15 dnech. Na druhém místě je Tomáš Pilík.

Nový Adam Hložek? S A týmem Sparty trénuje další velký talentVideo: Sport.cz

„Jsem rád, že jsem nejmladším střelcem pořád já. Hned po zápase jsem se Adama ptal, ale říkal, že by býval musel skórovat ještě před karanténou proti Olomouci. Měl nevýhodu karantény, jinak by se určitě trefil dřív. Jsem rád, že mi prvenství zůstalo," usmívá se Hložek.

Sparta nechce Karabce zatížit visačkou nového Hložka. Mají však hodně společného. Zatímco Hložek byl v lednu vyhlášen nejlepším českým starším dorostencem, Karabec ovládl anketu pro mladší dorostence.

Spolužáky od základky

„Chodili jsme s Adamem od šesté třídy na základní školu, i na střední jsme spolu nastoupili. Pro mě je vzor a mám motivaci ho dohnat. Je za tím strašně moc práce, co udělal. Ale ukazuje se, že se to dá i v takhle mladém věku, i když je to strašně těžké," říká Karabec, který stejně jako Hložek rychle přeskakuje věkové kategorie.

Nejmladší sparťan si áčko osahal již na podzim, hrát ale chodil za béčko. Povýšil až v zimní přípravě.

„Je velmi talentovaný a jeho vzestup je jasně vidět. Veškeré posuny zvládal skvěle, tak jsme ho vzali do přípravy. Máme nedávnou zkušenost s Adamem Hložkem a vůbec bychom se nezlobili, kdyby šel podobnou cestou. Ale samozřejmě uvidíme, jak bude Adam všechno zvládat," avizoval Tomáš Rosický, sportovní ředitel Sparty.

Karabec se snaží dokázat, že je připraven. „Jsem rád, že se každý den mohu připravovat s nejlepšími. Dost mi to dává," oceňuje mladík.

Reklama

Související témata: