Hlavní obsah

Krakonoš Berger se úlev pro hráče nad 35 let nedočkal

Zarostlý je jako pán hor Krakonoš. A při výběhu na lyžích zlomil hůlku. Kapitán fotbalové Sparty se do soustředění ve Špindlerově Mlýně vrhl s vervou, aby je vůbec přežil. Pětatřicetiletý Patrik Berger zažívá zimní galeje po dlouhých čtrnácti letech, která strávil v zahraničních angažmá. A pikantní je, že jen přes kopec se Slavií stejně trpí jeho dlouholetý souputník Vladimír Šmicer.

Článek
Fotogalerie

Vybavíte si ještě svoji poslední zimní přípravu?

Zažil jsem ji v Dortmundu, ale v Německu byla samozřejmě kratší. Tu opravdu náročnou jsem naposledy měl ve Slavii.

Jak ji tedy snášíte čtrnáct let poté se Spartou?

Jsou to galeje... Bojuji. Zatím to zvládáme. Nevynechal jsem žádný trénink. Jen halový turnaj, na ty moje klouby mi to přišlo jako moc velké maso. Jinak trénuji jako ostatní.

A zdraví drží?

Naštěstí. Pro mě je zcela klíčové, abych mohl na jaře podávat dobré výkony.

Vaše tváře obrůstá slušný plnovous. To je součást bojového nabuzení na těžké dny?

Kdepak, důvodem je lenost. A také zima. Až se oteplí, půjdou vousy dolů. Ani doma neměly velký úspěch. Ale na sněhu je ocením. Nahoře na běžkách fouká a mě to alespoň tolik neštípe.

Nedaleko trpí se Slavií váš kamarád Vladimír Šmicer. Prý se kasal, že je lepší běžkař než vy.

Tak to nevím, já ho na lyžích ještě neviděl. Myslím, že pokud jde o zimní sporty, jsme na tom se Šmícou stejně. Potkali jsme se tady u našeho bazénu a postěžovali si, že žádné úlevy pro hráče nad 35 let neplatí. Ani ve Spartě, ani ve Slavii... A dvě přípravy za půl roku, to je na mě opravdu hodně.

Bude Sparta na jaře silnější než na podzim?

To zatím nemohu posoudit. Balón jsme ještě neměli, jenom běháme. Proto nevím, jak noví hráči vypadají fotbalově. Vedení je ovšem určitě kupovalo, aby byli posilami. Měli by nás posunout k lepším výkonům než na podzim.

Až přežijete hory, čekají vás dvě herní soustředění v Hongkongu a Španělsku.

Všichni se těší, až tohle skončí a budeme hrát fotbal. Do Hongkongu je to kus cesty a budeme tam dlouhou dobu. A po dvou dnech doma hned zase vyrazíme do Španělska. Měli bychom se ale rozehrát co nejlépe a v dobrých podmínkách.

Hongkong je asi i pro Anglií protřelého mazáka dost exotický.

Já byl s Liverpoolem nejdál v Singapuru a v Bangkoku. Těším se, ale musíme počítat i s tím, že pro organismus to nebude nic snadného. Časový posun i teplotní rozdíl bude veliký, chvíli potrvá, než se dáme do kupy. A pak už zase poletíme domů.

Není pro vás zvláštní, že trenér Hašek je skoro stejně starý jako vy?

Jsem tu jako hráč a on jako trenér. Máme stejný cíl, dostat Spartu nahoru. Je úplně jedno, jestli je to můj bývalý spoluhráč, s nímž jsem byl v reprezentaci, nebo je mu padesát.

Takže jako brankář Blažek zjišťujete, že vás trénují už jenom bývalí soupeři nebo spoluhráči?

Vlastně jsme na tom stejně. Kromě Martina Haška jsem hrál i s Víťou Lavičkou a Pepou Chovancem.

Reklama

Související témata: