Hlavní obsah

Plzeň má lepší formu, shodují se experti. Co soudí Řepka o Slavii?

Praha

Bitva o fotbalový titul je tu! V neděli večer se v Edenu odehraje řež mezi první Slavií a druhou Plzní. Západočeši aktuálně ztrácejí osm bodů. Vzájemný souboj tajenku ohledně ligového šampiona nerozluští, nicméně zásadně napovědět může. Fotbaloví experti upozorňují, že druhý tým tabulky má lepší formu než obhájce titulu a aktuální ligový lídr.

Foto: Michaela Říhová, ČTK

Bývalý fotbalista Tomáš Řepka pokřtil svou knihu Deník ze dna. Vpravo je jeho partnerka, modelka a moderátorka Kateřina Kristelová.

Článek

I přes dramatický bodový rozdíl nikdo z fotbalových odborníků neočekává, že by zápas neměl náboj. Bývalý šéf plzeňské lavičky Karel Krejčí vidí výhodu Viktorie v absenci diváků na stadionu. Rebel a bývalý excelentní obránce Tomáš Řepka vzpomíná na podobnou konstelaci, kterou zažil v dresu Sparty.

Miroslav KOUBEK, bývalý trenér Plzně i Slavie

„V mých očích to bude superšlágr, ve kterém oba kluby chtějí vyhrát, ale Slavii případná remíza nijak neublíží. Nevidím to tak, že současná konstelace zápasu uškodí. Pražané sice všechno po pauze zaviněné koronavirem vyhráli stejně jako Plzeň, ale nejlepší fotbal aktuálně hraje Viktoria.

Je v lepší formě a má dobrou výchozí pozici pro tak psychicky náročný zápas. Ale má jednu nevýhodu, protože musí vyhrát. Pokud to zvládne, zcela reálně se vrátí do hry o titul. Slavii pro další vývoj stačí bod. Současně si v Edenu určitě uvědomují, že výhra jim prakticky zajistí titul. A zajistit si prvenství ve vzájemném duelu je určitě velká motivace."

Karel KREJČÍ, trenér Česka do 21 let, bývalý kouč Plzně

„Tipovat nebudu, těžko výsledek odhadovat. Samozřejmě, oba mančafty umějí počítat. Co jsem viděl jejich poslední zápasy, Plzeň má lepší sportovní formu než Slavia. Ta se ale na zápas určitě skvěle připraví, navíc má výhodu, že nemusí nutně vyhrát.

I remíza je pro Slavii dobrý výsledek směrem k obhajobě. Má zkušené jádro týmu, počítám, že trenér Trpišovský postaví to nejzkušenější, co má. Naopak Viktorka, pokud chce přemýšlet o titulu, musí hrát na vítězství. Bude určitě sebevědomá, daří se jí. Její výhodou je, že na ni v Edenu nečeká plný stadion."

Pavel KUKA, bývalý útočník Slavie i sportovní manažer Plzně

„Měl jsem možnost vidět tréninky a zápasy Plzně během zimního soustředění v Marbelle. Byly pro mě příjemným šokem a upozorňoval jsem, že na Viktorii si musí každý zase dát pozor. Tehdy byla podceňovaná, celé jaro však moje slova potvrzuje.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Pavel Kuka zdraví fanoušky před duelem Slavie s Jabloncem.

Slavia se teď jejímu vzestupu musí na hřišti postavit a aspoň osmibodový náskok udržet. Na duel dvou momentálně nejúspěšnějších týmů se moc těším, slibuje atraktivní zápas. Zároveň bude konfrontací Trpišovského s Guľou, dvou trenérů, kteří odvádějí skvělou práci. Jsem proto moc zvědavý, co jeden na druhého dokáže vymyslet."

Tomáš ŘEPKA, bývalý obránce Sparty

„Pravdou sice je, že Plzeň hraje po restartu soutěže výborně, což se mi jako sparťanovi neříká vůbec lehce, ale přiznat to prostě musím. Jenže i Slavia hraje dobře, a hlavně pravidelně vyhrává. Pokud bude takto pokračovat, mistrovský titul obhájí. I proto, že osmibodový náskok je velký.

Byla by proto hloupá, kdyby ho neudržela a situaci prokoučovala. I když stát se může cokoli... Se Spartou jsem to ostatně sám zažil. V ligové sezoně 2011/12 jsme si pod vedením trenéra Chovance vytvořili po podzimu šestibodový náskok, ale když v zimě Pepu odvolali a mužstvo převzali Hřebík s Martinem Haškem, přišli jsme nejen o náskok, ale i o titul, který nakonec získal Liberec."

Reklama

  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice