Hlavní obsah

Příznivci umělé trávy věří, že se jí dočkají i v první lize

Před lety by to vypadalo jako čirá utopie, ale možná se blíží doba, kdy se hřiště s nejmodernějším umělým trávníkem třetí generace objeví i v české nejvyšší fotbalové soutěži. Věří v to alespoň zástupci nově vniklé asociace zhotovitelů fotbalových hřišť, která ve spolupráci s ČMFS dohlíží na výstavbu a atestaci ploch s umělou trávou. Těch se v České republice objevuje stále víc a prý jsou postupně i mnohem kvalitnější.

Článek

Představitelé asociace na úterním semináři v Benešově uvedli, že v tuzemsku od roku 2002 vzniklo už 121 hřišť s nejnovější umělou trávou. Přestože se v českých podmínkách hřiště s umělými trávníky používají hlavně během zimní přípravy, jejich příznivci se nevzdávají naděje na to, že se výhledově objeví i v první lize.

Svazové předpisy zatím v České republice dovolují hrát zápasy na umělé trávě nejvýše ve druhé lize. "Ale podle nás je jen otázkou času, kdy i u nás nastane chvíle, že se 'umělka' objeví i v první lize. V nepříznivých klimatických podmínkách v zimních měsících to je mnohem lepší než přírodní trávník, který je podmáčený nebo pod sněhem. Co jsme si zjišťovali, čtyři kluby by se tomu nebránily," uvedl prezident asociace Milan Vopička.

Možný přesun fotbalu na umělé povrchy přirovnává k tenisové historii. "Dříve se také drtivá většina turnajů a zápasů hrála na antuce, a když se mělo přejít na syntetické povrchy, tak to vypadalo jako nemožná věc. Dnes jsou antukové turnaje už v menšině a nikdo se nad tím nepozastaví," řekl.

Pokud by se jeho přání vyplnilo, šlo by o revoluci. Čeští fotbalisté znají "umělku" jen z tréninků, i když třeba hráči Liberce a Boleslavi si v evropských pohárech už vyzkoušeli mistrovské zápasy na umělých trávnících. Liberec takhle hrál na půdě Spartaku Moskva, kde se v Lužnikách přírodnímu trávníku dlouhodobě nedařilo. Boleslavští podobnou zkoušku podstoupili v minulé sezóně ve švédském Borasu.

Mezinárodní federace FIFA už od roku 2004 dovolila hrát na umělých trávnících zápasy světových kvalifikací, časem se přidala i UEFA a dovolila na nich pořádat i zápasy Ligy mistrů. V Nizozemsku, Rakousku, Francii, Rusku, Norsku či Švédsku už "umělky" pravidelně hostí i zápasy nejvyšších soutěží. "Neměli bychom se bát a zůstávat pozadu, když je to v Evropě už běžná věc," prohlásil Vopička.

Veselý: Umělá tráva je nepostradatelná 

Aby představy zástupců asociace dospěly k naplnění, musel by svaz schválit, aby se utkání nejvyšší soutěže mohly na "umělky" postupně přesunout. Kluby, které se s kvalitou hracích ploch potýkají vinou nepříznivých klimatických podmínek, by stály před velkým rozhodnutím, zda si na své stadióny nechat instalovat místo normální trávy umělý povrch za sumu pohybující se kolem 15 miliónů korun.

"Ale když to svaz schválí, tak se kluby přestanou bát. Teď jsou třeba ve druhé lize, ale říkají si, co bychom s 'umělkou' dělali, kdybychom postoupili do první, když nám tam bude k ničemu," podotkl sekretář asociace Jiří Křenek, který se problematice dlouhodobě věnuje.

Hráči si většinou stěžují, že na umělém povrchu je fotbal jiný než na normálním pažitu a míč třeba nepřirozeně odskakuje. Jejich argumenty Vopička akceptuje, ale kontruje tím, že vývoj umělých trávníků je velmi bouřlivý a kvalita časem výrazně vzrostla. Opírá se také o názory Křenka, který na nedávné konferenci týkající se problematiky umělých trávníků v Barceloně zaznamenal další revoluční novinky.

Firmy zabývající se budováním umělých povrchů se prý zaměřují hlavně na vlákna, která se nyní mají znovu o něco víc blížit normálním stéblům a zlepšit tak měkkost a pružnost hřiště, odskok míče a také životnost.

"My víme, že přírodní tráva bude pro fotbal jasnou jedničkou, ale umělé trávníky můžou nabídnout alternativu. Třeba by zmizely ošklivé zápasy na bahně, 'umělka' má pořád stejnou kvalitu, bez ohledu na povětrnostní podmínky. I pro rozvoj mládeže má velký přínos, protože se na ní dá trénovat prakticky bez omezení," uvedl Vopička. "Je fakt, že dnes hráčům dost závidím, když si vzpomenu na to, na jakých terénech jsme v zimě hráli my. 'Umělka' je v dnešní době už nepostradatelná," řekl internacionál František Veselý, mistr Evropy z roku 1976.

Reklama