Hlavní obsah

Slavia zlomila prokletí a nakročila k titulu! Sparta dál jede na vítězné vlně, Příbram už není poslední

Praha
Aktualizováno

Fotbalová Fortuna liga v sobotu otevřela brány nadstavby. Ve skupině o titul se přiblížila obhajobě pražská Slavia, která po pěti letech dokázala zvítězit na hřišti Baníku Ostrava, tentokrát 3:1, a na druhou Plzeň, která hraje s Jabloncem až v neděli, znovu zvýšila náskok na devět bodů. Aktuální herní pohodu potvrdila i třetí Sparta domácí výhrou nad Libercem 4:1. V duelech skupiny o udržení byly stoprocentní domácí týmy. Příbram se po výhře nad Olomoucí 2:0 odpoutala od poslední příčky, na níž po porážce ve Zlíně 1:3 klesla Opava. Na barážové pozici zůstala po prohře 1:4 v Teplicích Karviná.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Brankář Ostravy Jan Laštůvka inkasuje v zápasu se Slavií druhý gól.

Článek
Fotogalerie

Vedoucí Slavia před týdnem přišla o výhru ve Vítkovicích až v nastaveném čase (2:2), tentokrát ale hru po většinu utkání kontrolovala. Už v první půli vstřelili po gólu Zima a Bořil, další Teclovu trefu po změně stran rozhodčí neuznali kvůli ofsajdu. V samém závěru vykřesal pro Baník naději Buchta, ale tu vzápětí uhasil na druhé straně střídající Musa. Sešívaní přivítají ve středu v dalším kole Plzeň a už mohou získat titul.

Liberec a Sparta si ve středu vybojovaly postup do finále poháru a už v sobotu si oba týmy proti sobě zahrály na Letné. Sparta šestou výhrou v lize za sebou prodloužila jízdu na vítězné vlně, Slovan naopak v posledních čtyřech kolech čeká na výhru marně. Domácí sice po úvodní brance Hancka přibrzdil vlastní Frýdkův gól, ale zasloužené vítězství nakonec vystříleli domácím Sáček, Krejčí a Tetteh.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Ladislav Krejčí ze Sparty Praha a Michal Trávník oslavují gól proti Liberci na 3:1.

Olomouc pokračuje v mizérii, když prohrála popáté z posledních šesti kol, na barážové pozice má ale stále relativně poklidný 10bodový náskok. V Příbrami rozhodla penalta z úvodního dějství, kterou proměnil Michal Škoda, pojistku pak přidal po změně stran Tregler. Příbram tak poskočila z chvostu tabulky o bod před Opavu.

Slezané totiž tentokrát pod novou trenérskou dvojicí Kováč, Skácel prohráli ve Zlíně, který tím pádem navýšil náskok na čtrnáctou Karvinou na čtyři body. Zlín poslal v první půli do vedení Žafič s Matejovem, před přestávkou sice snížil Řezníček, ale výhru Ševců pečetil nejlepší střelec týmu Poznar.

Teplice podruhé za sebou nastřílely čtyři góly a výrazně se přiblížily záchraně. Jejich gólový apetit teď odnesla Karviná, která zůstává čtrnáctá, zatímco Severočeši se výrazně přiblížili záchraně. Na svého sobotního soupeře už mají osmibodový náskok.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Zleva Jean Mangabeira z Karviné a Patrik Žitný z Teplic v 1. kole nadstavby.

Poslední místo ve skupině o záchranu znamená přímý sestup, další dva celky se utkají v baráži s týmy z druhé ligy.

Sobota
Skupina o titul - 1. kolo:
Sparta - Liberec 4:1
Branky: 10. Hancko, 43. Sáček, 75. Krejčí, 90.+3. Tetteh - 29. Frýdek (vlastní)
Ostrava - Slavia 1:3
Branky: 90. Buchta - 14. Zima, 43. Bořil, 90.+2 Musa
Skupina o záchranu - 1. kolo:
Teplice - Karviná 4:1
Branky: 33. Mareš, 43. Žitný, 73. Trubač, 88. Moulis - 49. Lingr
Zlín - Opava 3:1
Branky: 3. Džafič, 31. Matejov, 63. Poznar - 45+1. Řezníček
Příbram - Olomouc 2:0
Branky: 32. Michal Škoda (z pen.), 62. Tregler
Neděle
Skupina o titul - 1. kolo:
19:00, Plzeň - Jablonec
Úvodní utkání semifinále skupiny o Evropu:
17:00, Ml. Boleslav - Č. Budějovice
15:00, Slovácko - Bohemians
PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Slavia 35 69 : 12 85
2 Plzeň 35 68 : 24 76
3 Sparta 35 66 : 40 60
4 Jablonec 35 48 : 52 51
5 Liberec 35 55 : 51 51
6 Baník 35 47 : 43 47

Reklama

Související témata: