Hlavní obsah

Costa o rasismu na Spartě: Na všech životech záleží

Palčivé téma rasismu rezonuje i v tuzemském fotbalu. Disciplinární komise potrestala pražskou Spartu za nevhodné pokřiky a rasistické chování fanoušků v utkání MOL Cupu proti Plzni pokutou ve výši 160 tisíc korun, Sigma Olomouc před týdnem za stejný prohřešek vyfasovala pokutu 120 tisíc korun. O tom, jak vnímá rasistické projevy příznivců klubu na stadionu na Letné, se v interview pro stanici BBC rozpovídal zadák Costa Nhamoinesu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Sparťanský obránce Costa Nhamoinesu se v rozhovoru pro BBC vyjádřil na téma o projevech rasismu v českém fotbalu.

Článek

„Minulý týden jsme hráli zápas proti rivalovi z Plzně, za kterou nastupuje hráč z Konga (Joel Kayamba). Když byl u míče, tak příznivci z naší sekce, říkají si ultras, dělali opičí zvuky,“ uvedl Costa pro zpravodajský web BBC v rozhovoru, jehož přepis zveřejnil irozhlas.

„Byl jsem docela překvapený, že část našich fanoušků, kteří obvykle dělají dobrou atmosféru, takto jedná. Co mě také překvapuje, že Sparta se jako klub zapojuje do boje proti rasismu v naší lize a na stadionu se objeví fanoušci, kteří tohle dělají,“ posteskl si rodák ze Zimbabwe.

Během zmiňovaného utkání se na tribuně objevila také vlajka s nápisem White Lives Matter (na bílých životech záleží). Narážka na heslo Black Lives Matter, které v posledních týdnech rezonuje po celém světě, byla pochopitelně více než zřejmá. Podle Costy se jedná o provokaci.

„Black Lives Matter neznamená, že by na ostatních životech nezáleželo. Na všech životech záleží, ale to heslo je spojováno s lidskými právy, s tím, co se děje už dlouho. Takže když pak přijdou někteří ultras s vlajkou White Lives Matter, přijde mi to v souvislosti s tím nemístné,“ vysvětlil svůj postoj rodák z Harrare.

Ve Spartě působí Costa od léta 2013 a po sezoně mu skončí smlouva. S Kayambou si po zápase vyměnili několik zpráv. „Jsme dlouhodobě v kontaktu. Máme za sebou podobnou minulost a také se to nestalo poprvé. Doufáme, že odpovědní lidé nás podpoří a nebudeme tohle muset řešit. Nejde tolik o nás, ale jde o nastupující generaci, která tady v budoucnu bude. Máme tu hráče z celého světa, kteří mohou přijít hrát do Čech nebo kamkoliv jinam, a neměli by se bát, že se s tím budou i nadále setkávat.“

Reklama

Související témata: