Hlavní obsah

Hoftych a majitel Liberce s ním vsadili na pragmatismus. A věděli moc dobře, proč tak činí

Liberec

Dopředu avizoval, že jeho Liberec vyrukuje k poslednímu zápasu ligové nadstavby v Plzni v improvizované sestavě. Nebo spíš hodně slátané, protože kouč Severočechů Pavel Hoftych si už před cestou do Plzně nedělal iluze, že by snad konkurenční Jablonec pohrdl šancí na přímou účast v kvalifikaci o pohárovou Evropu v domácím duelu s Ostravou.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Trenér Liberce Pavel Hoftych.

Článek
Fotogalerie

„Nikoli jen já, ale celé vedení klubu včetně majitele jsme pragmaticky vyhodnotili situaci a shodli se, že budeme šetřit hráče mající v nohách náročný program. V neděli nás čeká těžký zápas, kterým chceme proměnit končící sezonu v sezonu úspěšnou," připomínal liberecký trenér po čtyřgólové prohře v Plzni, že vlastně neměl zbytí.

Ukázalo se. že liberecký pragmatismus měl své opodstatnění. „Však jsme také deklarovali, že představa o bodovém importu z Plzně je nerealistická," tušil správně Hoftych, že karty jsou před posledním kolem nadstavby rozdané.

Plzeňská Viktoria nepřipustila, aby si závěr úspěšného jara a loučení s kapitánem Romanem Hubníkem pokazila výsledkovou blamáži, Jablonec v konfrontaci s Ostravou všechno jistil remízou, která mu k potvrzení čtvrté příčky a účasti v kvalifikaci o Evropskou ligu bohatě stačila.

To Liberec o ni budeme muset ještě v neděli s vítězem kvalifikační skupiny o Evropu Mladou Boleslaví bojovat.

„Proto jsme potřebovali nechat odpočinout hráče, kteří mají v nohách těžký program a jimž logicky schází dynamika, proto dostali šanci mladí kluci," vysvětloval Hoftych pragmatismus, k němuž ho nutilo i karetní ohrožení hned pěti hráčů obvyklé základní sestavy.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Zleva Roman Hubník z Plzně a Milan Králíček z Liberce.

Hromada, Karafiát, Mara, Mikula a Pešek tudíž s mužstvem do Plzně vůbec neodjeli a takový Malinský usedl jen na lavičku mezi náhradníky.

„A to ještě jen proto, aby to vypadalo, že je nás víc," pokoušel se o žertování liberecký kouč.

„Dali jsme mladým hráčům možnost, aby ochutnali ligu. Vždyť jsme měli v sestavě devatenáctileté střední záložníky, kteří před třemi týdny dostali s béčkem trojku od béčka Mladé Boleslavi. V Plzni se ale dostatečně rvali a zápas náročný na psychiku zvládli slušně," nechtěl se Hoftych příliš pouštět do hodnocení výkonů svého týmu. Natož aby glosoval vystoupení Dvořáka, Berana, Černického, Michala, nebo dokonce střídajícího Šulce, Králíčka či Kazdy, mladíků, z nichž jediný Beran nasbíral v lize deset startů.

„Byl to pro ně nácvik taktického tréninku zaměřeného na defenzivu."

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Zleva Milan Havel z Plzně a Radim Černický z Liberce v utkání ve skupině o titul.

V neděli čeká Liberec poslední utkání sezony. Nejdůležitější, protože v něm Hoftychovu týmu půjde o účast v pohárové Evropě.

„Sehráli jsme nejvíc zápasů ze všech mužstev, celoroční prací jsme si ukopali páté místo, zatímco Boleslav byla desátá, takže máme výhodu domácího prostředí. Na nás bude, abychom dali mužstvo dohromady, ale i tak myslím, že rozhodne, kdo bude mít víc morálních sil," přistupuje liberecký kouč pragmaticky i k duelu, který rozhodne o tom, jak pro jeho tým sezona nakonec skončí.

Reklama