Hlavní obsah

Plzeň už se rozjela. Makal mazák Limberský, stejně jako posila

Plzeň

Konec lenošení, jde se na věc. Fotbalisté Plzně tradičně zahájili letní přípravu na novou sezonu zátěžovými testy. Druhý tým uplynulého prvoligového ročníku v pátek čeká společný dvoufázový trénink. Na startu přípravy nechyběl obránce Matěj Hybš, jehož příchod z Liberce potvrdila Viktoria už na konci dubna.

Foto: FC Viktoria Plzeň

Zkušený plzeňský fotbalista David Limberský.

Článek

Hráči se nejprve individuálně rozcvičil a zahřál, následně podstoupil zátěžový test. Došlo na měření kloubních rozsahů, test pohybových vzorů nebo měření dynamické síly.

„Všechny tyto silové testy nám zjišťují asymetrie mezi jednotlivými nohami, případně riziko zranění. Na základě toho pak hráčům přizpůsobujeme individuální tréninkový program," vysvětlil na internetových stránkách Viktorie kondiční trenér Martin Kojnok, jenž měl testování na povel.

Na závěr podstoupili běžecký test na hřišti. "Tím sledujeme jejich aerobní vytrvalost, rychlost návratu a rychlost zotavení srdeční frekvence po zatížení," dodal.

Testování je na pořadu vždy jednou za tři měsíce. Hlavnímu kouči Adrianu Guľovi a jeho asistentům tyto údaje slouží k tvorbě individuálních tréninkových plánů. "Chceme u hráčů odstranit riziko zranění, respektive je lépe připravit silově, aby pak zvládali zatížení na hřišti. Už si na to navykli. Nyní jsme jim trochu změnili silové testy, ale všichni si s tím dokázali poradit," uvedl Kojnok.

Kromě zátěžových testů absolvují viktoriáni i povinné testy na COVID-19. Klub tak reaguje na aktuální situaci. „Hráče, celý realizační tým i všechny z klubu, kteří jsou s A týmem v kontaktu, necháváme otestovat. Stejný plán máme i před odjezdem na soustředění a před startem soutěže. Náklady na testy si hradí klub sám," popsal mluvčí klubu Václav Hanzlík s tím, že i nadále jsou dodržována přísná hygienická opatření.

Kompletní tým se poprvé setká v pátek, kdy trenér Adrian Guľa naordinoval dvoufázový trénink.

Viktoria odehraje jediné přípravné utkání v Česku v sobotu 1. srpna doma proti Českým Budějovicím. Od 5. do 14. srpna Západočechy čeká soustředění v Rakousku, kde by se měli utkat se třemi dosud neurčeným soupeři.

Reklama

Související témata: