Hlavní obsah

Sejdeme se v Budějovicích! těší se Tvrdík. Sezonu dohrajeme, zní ze Sparty. A co poháry?

Aktualizováno

Vyhráno ještě zdaleka není, všichni si nicméně oddechli. Emisaři na vládě dojednali mírnější podmínky pro startující sezonu. Představitelé fotbalové ligy se dohodli s premiérem Andrejem Babišem, že při dodržování opatření nebude muset při nákaze jednoho hráče covidem-19 do karantény celý tým. Týmy se budou pravidelně před každým zápasem testovat. Po jednání s předsedou vlády závěry schůzky oznámil předseda Ligové fotbalové asociace Dušan Svoboda.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Nicolae Stanciu ze Slavie a Lukáš Havel z Českých Budějovic.

Článek

Ligová premiéra bez obhájce titulu? Přesně takový scénář hrozil, když se sešívaní kvůli jednomu pozitivnímu fotbalistovi ocitli v karanténě a poslední kontrolní test měli absolvovat až den po plánované premiéře v Českých Budějovicích.

„Po dnešku věřím, že v neděli nastoupíme! Těšíme se," hlásí dobré zvěsti Jaroslav Tvrdík, šéf Slavie.

Nejpozději do středy by totiž měl být schválen protiepidemický manuál, který určuje, jakým způsobem se chovat v tréninkovém procesu, při zápasech či v hotelu. „Závěr je pro nás velmi pozitivní a příznivý. V okamžiku, kdy přijmeme protokol opatření, který je v současné době finalizován se zástupci ministerstva zdravotnictví, by nebylo nutné, aby do karantény chodily celé týmy včetně realizačních, ale pouze pozitivně otestovaný hráč," vysvětluje Dušan Svoboda, předseda Ligové fotbalové asociace (LFA).

"Po jednání na vládě jsem nabyl přesvědčení, že hrát budeme a sezonu dohrajeme," kvituje František Čupr, generální ředitel Sparty.

"Byli jsme velice pochválení za kovid manuál, který LFA zpracovala. Uvedeni jako příklad, jak má vypadat. Padaly i otázky na fanoušky v hledištích, naťukli jsme finanční kompenzace, ale to je předmět až dalších jednání," popisuje Čupr.

Blíží se pohárová sezona

Objevily se však také kritické poznámky, zda jsou fotbalisté nadlidi, když si v době rouškové vyjednají výjimky...

„Rozhodně to není tak, že dostáváme výjimku proti ostatním občanům země. Budeme investovat do nákladů na zabránění šíření epidemie. V případě, že opatření opravdu dodržíme, tak je příslib, že hygienická opatření budou přijata nejdéle ve středu," ujišťuje Tvrdík.

Ve značné nejistotě zatím byla pětice českých zástupců směrem k evropským pohárům.

„Dnešek pro nás znamená, že bude možné hrát fotbal. Jinak bychom museli zvažovat, jestli pro nás má soutěž vůbec smysl. Jestli budeme do evropských pohárů investovat, jestli do nich vůbec budeme vstupovat," netají Tvrdík.

"Jednání bylo z pohledu evropských pohárů klíčové. Nedovedu si představit, že bychom se dostali do situace, kdy bychom hráli Evropskou ligu a řešili otázku karantény celého mužstva. Zasedání bylo zásadní a zajistilo klid českému fotbalu," souhlasí Čupr.

„Původně platná opatření by našim zástupcům v Evropě i v případě jediného pozitivního nálezu znemožnila odehrát pohárový zápas. Následovala by kontumace," potvrzuje vážnost situace Svoboda.

Reklama