Hlavní obsah

Jablonec nechce přes zimu oslabit kádr, z boje o poháry neutíká

JABLONEC

Fotbalisté Jablonce prožili nejlepší podzim v klubové historii. Pod vedením kouče Františka Komňackého získali rekordních 31 bodů a jediný bod jim chybí na vedoucí duo tabulky Teplice a pražskou Spartu. I proto nehodlá klubové vedení v zimní pauze oslabovat kádr. Tým chce naopak vhodně doplnit a nynější postavení na jaře udržet.

Foto: Petr Horník, Právo

David Lafata oslavuje svůj gól do sítě Liberce

Článek

Jablonecký kouč dovedl Severočechy po 16 kolech na třetí příčku. "Bylo by to ode mě hodně neskromné, kdybych tvrdil, že jsme nespokojeni. Určitě jsme mohli dosáhnout i na víc než 31 bodů, ale na naše ambice je to dost. Dosáhli jsme pro Jablonec historického počtu bodů, což pro nás představuje slušný vklad pro jarní sezonu," řekl v rozhovoru pro ČTK Komňacký.

K úplné spokojenosti mu chyběl lepší podzimní finiš - Baumit v posledních třech kolech jednou prohrál a dvakrát remizoval. "Závěr nám nevyšel úplně podle představ, především mě mrzí ztráty doma s Plzní a Slavií," uvedl Komňacký. Kdyby jeho tým uhrál v sobotu na hřišti Slovácka místo remízy vítězství, přezimoval by dokonce na prvním místě. "Pak už by byla spokojenost úplná a pohled na tabulku během tříměsíční přestávky příjemnější. Takhle bych to nazval střízlivou spokojeností," pokračoval.

V jarní části chtějí Severočeši své postavení udržet. Jablonecké vedení v čele s klubovým šéfem Miroslavem Peltou sice nevyhlásilo před sezónou za cíl postup do evropských pohárů, ale Komňacký cítí, že by byla škoda si dobře rozjetou soutěž pokazit.

"Nebylo by z naší strany správné, kdybychom chtěli ligu jen tak dohrát bez velkých cílů. Budu chtít, aby mužstvo v zimní pauze vědělo, že máme dobrou výchozí pozici a že i pohárová Evropa je relativně blízko. Když už je člověk takhle blízko, bylo by chybou se o to nepoprat. Jak pan Pelta, tak i my budeme chtít pokračovat v dobrých výkonech, abychom se prali o nejvyšší příčky," prohlásil kouč.

Současná tabulka je spíš dočasný stav

Přesto by nepovažoval za tragédii, kdyby Jablonečtí na poháry nakonec nedosáhli. "Ani bych to nenazval velkým zklamáním, to asi není ten správný výraz. Pokud by se to nepodařilo, myslím, že nikomu by hlavy nepadaly. Pro náš klub je to jakýsi nadstandard, až tolik se s tím nepočítalo," řekl Komňacký. "Navíc pro mě pořád zůstávají jedničkami v lize Sparta a Slavia. Současnou podobu tabulky cítím spíš jako dočasný stav," podotkl.

Jablonecký kouč je rád, že kádr neprojde v zimě žádnou velkou přestavbou. "Určitě by byla dobrá zpráva, kdybychom se neoslabili. S panem Peltou jsme domluveni, že do kádru, pokud nebude výjimečná nabídka, která by pomohla klubu, nebudeme příliš zasahovat," uvedl Komňacký.

Naopak by mužstvo chtěl ještě doplnit. "Poznali jsme, že náš kádr není až tak široký. Rádi bychom měli rovnocennou náhradu, protože nás čeká i domácí pohár a je potřeba mít hráče na protočení sestavy. I v tomhle smyslu se s panem Peltou sejdeme," prohlásil Komňacký.

Zálusk si dělá minimálně na jednoho útočníka. "Mohl by to být brejkový hráč, který by naši hru zefektivnil. Jinak určitě potřebujeme zvýšit konkurenci v obranné řadě, kdy jsme při zdravotních problémech silně improvizovali. Platí ale, že by šlo o hotové hráče, kteří by se u nás nemuseli už nic učit," doplnil Komňacký.

Lákají Jarošíka, který však má nabídky i z Ruska

Zákulisní zprávy o možném příchodu záložníka Jiřího Jarošíka z ruské Samary bere s nadhledem. "Samozřejmě by to byla bomba, nicméně já jsem mírný pesimista. Podle mých informací má tři nabídky z ruské ligy a nemyslím si, že by pro něho byl Jablonec až tak lákavý. Rád bych se mýlil, s ním by naše šance vzrostly o desítky procent," podotkl s úsměvem.

"Jsem si vědom, že je to celé spojené s osobou pana Pelty. Jiný manažer by se mu těžko odvažoval zavolat. Pro pana Peltu není nic nemožné, on je schopen pro zkvalitnění jabloneckého fotbalu udělat cokoliv. Samozřejmě pociťujeme, že je v čele klubu tak silná osoba," vyzdvihl Peltův význam.

Na startu přípravy se Jablonečtí setkají 4. ledna, vrcholem bude herní soustředění na Kypru. Komňacký chce zapracovat hlavně na proměňování šancí. "Sice jsme podle statistik byli nejčastěji střílejícím mužstvem ligy, ale naše efektivita byla slabší. Zvlášť mě to mrzí u Davida Lafaty. Sedmnáct vstřelených branek je málo, s tím nejsem spokojen," dodal.

Reklama

Související témata:
  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články