Hlavní obsah

Plzeň - Opava 3:1Vydařená střídání! Přetestovaná Plzeň zvládla přesilovku

MinutaMin. Tým Hráč Akce
44. Helešic 0 : 1
45. Bucha (penalta) 1 : 1
55. Beauguel 2 : 1
76. Ba Loua 3 : 1
Záznam online reportáže

Plzeň
Aktualizováno

V nadsázce, víc času než na hřišti strávili fotbalisté Plzně v posledních době při testování na koronavirus. Po dvou pozitivních případech žili dva dny v nejistotě, jestli v pátek proti Opavě otevřou nový ligový ročník. Rozplynula se teprve tři a půl hodiny před výkopem, kdy byly oznámeny výsledky ranních odběrů. Všechny byly negativní, Západočeši dostali zelenou. Soupeře, který dohrával přes poločas bez vyloučeného Hrabiny, zdolali 3:1.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jean-David Beauguel se raduje poté, co ve druhé půli vstřelil druhý plzeňský gól v ligovém souboji s Opavou.

Článek
Fotogalerie

Zprávu o negativních testech přijali s úlevou také Slezané, kteří do dějiště utkání přicestovali už ve čtvrtek. „Jet zpátky domů pět hodin bez toho, abychom si kopli do míče, jsme rozhodně nechtěli. Jsme rádi, že se hrálo," podotkl opavský kouč Radoslav Kováč.

Nepříjemnosti odstartovala středeční zpráva, že kontrolní testy před začátkem sezony odhalily jednoho nakaženého hráče v mužstvu Plzně. Ve čtvrtek k němu přibyl jeden z členů širšího realizačního týmu. A strach, že Viktoria nevstoupí do ligy, se znásobil. Klub se okamžitě rozhodl podstoupit další kolo testování, které proběhlo v pátek v ranních hodinách.

Až v půl třetí odpoledne přišla z laboratoře spásná informace: všechny odběry jsou negativní.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Z utkání 1. kola Fortuna ligy. Zleva Radim Řezník z Plzně a Matěj Helešic z Opavy.

„Jakmile jsme obdrželi výsledky, konzultovali jsme vše s krajskou hygienickou stanicí i vedením soutěže a nic nebránilo tomu, aby se zápas odehrál," uvedl klubový mluvčí Václav Hanzlík. Pokud by však na začátku týdne nezačala platit nová, benevolentnější karanténní pravidla, celý tým Viktorie by šel do čtrnáctidenní izolace a zápas se odložil. Takhle putovali do karantény jen nakažení.

Ranní výsledky byly pro Plzeň důležité také směrem k účasti na evropské scéně. Příští středu ji čeká duel 2. předkola Ligy mistrů na půdě nizozemského Alkmaaru. Zatím ale vyhráno nemá, protože kompletní mužstvo včetně realizačního týmu si proklepne na koronavirus v neděli ještě Evropská fotbalová asociace (UEFA).

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Brankář Opavy Vilém Fendrich dostává gól z penalty.

Nejistota posledních hodin se promítla do výkonu vicemistra, který měl k jarní lehkosti daleko. Opava dokonce díky gólu Helešice vedla, když pár minut předtím zahodil penaltu domácí Čermák. Před přestávkou ale vyrobil druhý pokutový kop Hrabina, navíc byl vyloučený. Bucha z penalty srovnal, po pauze obstaral vítěznou trefu střídající Beauguel. Razítko na úvodní tři body dal svojí premiérovou brankou v dresu Viktorie další střídající hráč Ba Loua.

Fotbalová Fortuna liga - 1. kolo:
Plzeň - Opava 3:1 (1:1)
Branky: 45.+4 Bucha z pen., 55. Beauguel, 76. Ba Loua - 44. Helešic. Rozhodčí: Denev - Dobrovolný, Hock - Adam (video). ŽK: Mondek. ČK: 45.+3 Hrabina (oba Opava). Diváci: 2813 (limit 5102 osob na stadionu).
Plzeň: Hruška - Řezník (46. Havel), Hejda, Brabec, Limberský (83. Alvir) - Čermák, Kalvach, Bucha (83. Káčer) - Kopic (74. Ba Loua), Chorý (42. Beauguel), Kovařík. Trenér: Guľa.
Opava: Fendrich - Žídek, Hnaníček (30. Rychlý), Hrabina - Řezníček, Texl (46. Harazim) - Mondek (64. Juřena), Zavadil (64. Gorčica), Helešic - Dordič, Holík (74. Šcudla). Trenér: Skácel.

Reklama

Související témata: