Hlavní obsah

Fotbalový svaz se zatím „vuvuzlem“ nezabýval, ale možná bude muset

Pavel DosadilSport.cz

Vuvuzely drtí fotbalové hvězdy na celé čáře. Ústředním tématem mistrovství světa v Jihoafrické republice zatím nejsou výkony Messiho, Rooneyho a spol., ale odporný bzukot vyluzovaný z tisíců trumpet, jež nerozlučně patří do výbavy každého domorodého fanouška. Jenže pozor, vše nasvědčuje tomu, že všemocné „vuvuzlo“ se valí i na české stadiony!

Foto: Bernat Armangue, ČTK/AP

Prokletá trubka vuvuzela v ústech jihoafrického fanouška

Článek

Pěkně se uvelebil před obrazovkou a těšil se, jak si vychutná úvodní duel šampionátu mezi Jihoafrickou republikou a Mexikem. „Prosím tě, co to máme s tím zvukem!? Musíme televizi nechat opravit,“ vpadla do přenosu manželka Ivo Lubase. Také šéf svazového oddělení profesionálního fotbalu si zpočátku myslel, že je přístroj rozbitý. Až po chvíli zjistil, že jde o zvuk trumpet vuvuzel. Od té doby se ohavného bzukotu nezbavil - stejně jako miliony televizních diváků na celé planetě...

„Vuvuzelu jsem na vlastní oči ještě neviděl, ale slyším ji každý den,“ říká ironicky šéf Gambrinus ligy.

Začátek nové sezony se však rychle blíží a je velmi pravděpodobné, že kontroverzní jihoafrická móda přeskočí i na české stadiony. Jak už Sport.cz informoval, po vuvuzelách je momentálně v českých obchodech ohromná poptávka. Lidé si je jistě nekupují bez toho, aby ďábelské trumpety nechtěli vyzkoušet v praxi.

„Vstup na stadion nelze povolit divákům, kteří mají předměty, jež by ohrozily bezpečnost a pořádek na stadionu.“
Manuál pro fotbalové kluby vydaný odborem bezpečnostní politiky Ministerstva vnitra České republiky v roce 2008

Je vuvuzela v hledišti bezpečná?

„Vuvuzelami jsme se zatím nezabývali a nerad bych vynášel nějaké předčasné soudy. Patří k fotbalu v Africe, my na ně ovšem nejsme zvyklí. Pokud by se tyto trumpety objevily i na našich stadionech, asi by musel svaz klubům a pořadatelům zápasů vydat pokyn, zda používání vuvuzel na našich stadionech je možné, nebo není,“ přemítá Lubas.

Otázkou je, zda je vůbec možné vuvuzelu do hlediště na českých stadionech pronést. Bezpečnostní manuál pro kluby totiž praví, že vstup nelze povolit divákům, kteří mají předměty, jež by ohrozily bezpečnost a pořádek na stadionu.

„Jde především o pyrotechniku, všechny nebezpečné předměty či vlajky na žerdích, o zbraních ani nemluvě. Za nebezpečný pak je považován každý předmět, který lze jako zbraně použít,“ připomíná Lubas.

V Německu už první zákazy padly

Míru bezpečnosti plastikových vuvuzel svaz ještě neposuzoval. Třeba v Německu už byly zakázány na mnoha místech, kde se shromažďují fanoušci. Nedávná studie zjistila, že vuvuzela je schopná hluku dosahujícího 127 decibelů, což je víc než tradiční bubny - 122 decibelů - či hvizd píšťalky rozhodčího, která má jen 121,8 decibelu. Experti tak varují nejen před ztrátou sluchu, ale také třeba před šířením rýmy a chřipky.

„Jiný kraj, jiný mrav. Těžko Afričanům vyčítat, že troubí. Tradiční prostředí bez vuvuzel je však mnohem fotbalovější,“ dává Lubas najevo, že ani on by si nechtěl na stadionu připadat jako ve včelím úle...

Na šampionátu zatím zákaz ďábelského „vuvuzla“ neprošel, přestože si rozhořčeně stěžují hráči, trenéři, fanoušci i televizní diváci. Hluk vuvuzel nejenže omezuje komunikaci hráčů na hřišti, ale také ničí obvyklou atmosféru, kterou má „zbytek světa“ s fotbalovými zápasy spojenou.

Reklama

Související témata:
Trubka