Hlavní obsah

Koronavirová doba mění fotbalovou historii. Poznar se i díky ní stal hrdinou Zlína

Praha

Debut v reprezentaci v 32 letech? Za normálních okolností téměř nemyslitelné. Divná koronavirová doba však přináší do fotbalu leckdy pohádkové příběhy. Jako například ten útočníka Tomáše Poznara. V uplynulém týdnu naskočil do duelu Ligy národů ve Skotsku (prohra 0:1), zároveň se stal prvním hráčem Zlína, který si připsal start za český národní tým.

Foto: Sport.cz

Útočník Zlína Tomáš Poznar.

Článek

„Pan Arnošt Hošek, který napsal knihu o sto letech zlínského fotbalu, pečlivě studoval, jestli přede mnou ze Zlína opravdu nikdo v českém nároďáku nebyl. Zjistil, že jsem vážně první já. Takový zápis do klubové historie je pro mě hodně potěšující, nikdo už mi tohle nevezme," těší Poznara.

Startem ve Skotsku si splnil sen. Pochopitelně i díky době, která je ovlivněná pandemií koronaviru. Vzhledem k pozitivním testům na covid-19 v týmu, který odehrál přípravu na Kypru a následné utkání Ligy národů v Izraeli (pokaždé výhra 2:1), byl výběr doplněn o několik nových tváří z české ligy. Včetně Poznara.

„Navíc kvůli zranění vypadli z nominace dva útočníci, Patrik Schick a Michael Krmenčík. Dostalo se tedy na další hráče. Trenéři nakonec ukázali na mě a na Michala Rabušice. Jsem strašně rád, že jsem tohle zažil, že jsem se do národního týmu podíval. Ze srazu jsem si odnesl jen ty nejlepší dojmy. Jediné, co mě mrzí, je, že jsme ve Skotsku nebodovali," podotýká 32letý útočník Fastavu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Plzeňský záložník Tomáš Hořava (vlevo) a Tomáš Poznar ze Zlína.

Přiznává, že před prvním tréninkem s Daridou a spol. byl lehce nervózní. „Něco už mám za sebou, ve fotbale mě jen tak něco nerozhodí. Ale když jsem šel s kluky na první trénink, trému jsem trochu měl. Myslel jsem si, že další se dostaví v zápase, že budu svázaný. Nebyl jsem. Což mě samotného překvapilo," uvádí Poznar, který vítá, že profesionální fotbalové kluby dostaly od příslušných orgánů výjimku, během přerušené soutěže můžou alespoň společně trénovat.

„Cítím vizi, že obdržíme výjimku i pro zápasy. Fotbal šel příkladem, jak se v koronavirové době má postupovat, aby se minimalizovalo riziko nákazy. Byli jsme testovaní každý týden i dvakrát, pokud měl někdo pozitivní test, okamžitě šel do karantény. Doufám, že se liga co nejdřív zase rozběhne," dodává bývalý hráč Plzně a Ostravy.

Reklama

Související témata: