Hlavní obsah

Olympionik Kweuke zvládá na horách běžky i vrchlabskou základku

BEDŘICHOV

Klube se z něj obstojný všeuměl. Na to, jakou „kollerovskou“ postavu má, není kamerunský obr Léonard Kweuke žádné dřevo. Mezi fotbalovými obránci si kamerunský útočník Sparty zjednal v závěru podzimu velký respekt nejen svou výškou, ale také technikou a především vstřelenými góly. V O2 areně se v sobotu stal nejlepším hráčem halového turnaje a na horách obstojně zvládl lyžařskou premiéru.

Foto: www.sparta.cz

Leonard Kweuke na lyžích

Článek

„Mám ho, podepsal se mi,“ pištěla vrchlabská školačka, když o přestávce bosá letěla s autogramem závějemi sněhu zpátky do třídy. Kamerunský obr Léonard Kweuke (23) se rychle stal atrakcí nejen české fotbalové ligy, ale nyní i soustředění letenského týmu. A v úterý dopoledne obhájci titulu nabírali běžeckou dynamiku při obávaném člunkovém běhu na umělce základní školy ve Vrchlabí.

„Přidej, Leo, vždyť hrajeme proti Liverpoolu!“ pobízel Kweukeho první kouč Martin Hašek během druhé ze čtyř tréninkových fází, jež musí hráči během dne na soustředění ve Vojenské zotavovně Bedřichov zvládnout.

Běhání nasucho kamerunský bourák se zaťatými zuby zvládl. Zazářil však v pondělí, kdy poprvé v životě obul běžky a stal se Andělem na horách. „Byl na nich mnohem šikovnější než svého času při své premiéře Bony Wilfried. Takže už máme pro Lea zadní vrátka jeho kariéry. Až skončí s fotbalem, může reprezentovat Kamerun na zimní olympiádě,“ usmíval se mluvčí týmu Ondřej Kasík.

Takto Kweukemu před dvěma lety čistil stopu Bony Wilfried.foto: www.sparta.cz

Pády africký Bauer nepočítal, ale lyžovat by šel zase

Afričan si přitom připnul úzká prkýnka zcela dobrovolně, nikdo ho k tomu nenutil. „Cením si, že to prostě chtěl zkusit. Pod dohledem asistenta Aleše Jindry zvládl lyžování dobře. Dnes už ale půjde raději na spinning, který bude pro jeho kondici prospěšnější,“ avizoval kouč Jozef Chovanec.

Kweuke se ke svému lyžařskému sólu staví velmi kriticky. „Bylo to hodně těžké a já byl hodně špatný. Nahoru to šlo mnohem hůře než dolů, klouzalo mi to... Pády bych ani nespočítal,“ líčí s mávnutím ruky.

Přestože už má za sebou angažmá v Německu či Dunajské Stredě, na lyžích, na sněhu a na horách vůbec je prý poprvé v životě. „Strach jsem na lyžích neměl. Chtěl jsem zjistit, jaké to bude, jak to zvládnu. Po hodině a půl jsem cítil, jak se lepším, to bylo ze všeho nejlepší. Klidně bych šel lyžovat zase,“ ujišťuje africký Bauer.

Léonard Kweuke při tvrdé zimní dřině na školním hřišti ve Vrchlabífoto: Sport.cz/Pavel Dosadil

Krajané nechápali, co bude na sněhu vyvádět

Kamerun už lyžařského olympionika má, v roce 2002 ho v Salt Lake City reprezentoval v bílé stopě odvážlivec jménem Isaac Mengoli. Jinak je ovšem lyžování v této zemi tabu. „Když jsem spoluhráčům Abenovi a Adiabovi v hotelu říkal, že jdu na lyže, vůbec nechápali, co a proč jdu dělat. Nenapadá mě nic, co Evropan nezná, k čemu bych to mohl přirovnat.“

Urostlý útočník je ve Spartě na hostování do konce sezóny a přestupu natrvalo by se nebránil. „Pro mou budoucnost by to bylo dobré. Začalo se mi dařit a cítím, že i fanoušci mě mají rádi. V Praze jsem se zabydlel, takže Sparta je pro mě ideální alternativa,“ připouští Kweuke.

Reklama

Související témata:
  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice