Hlavní obsah

Sparta poprvé na lopatkách! V čele střídá rivala Slavia, Klokany zlomila penalta

Praha
Aktualizováno

Střídání v čele tabulky! Až dosud vedoucí Sparta okusila v 7. kole fotbalové Fortuna ligy poprvé hořkost prohry, z Plzně odjela s porážkou 1:3. Na pozici lídra se o bod před pražského rivala posunula mistrovská Slavia, která v Edenu porazila gólem Petera Olayinky Mladou Boleslav 1:0 a jako jediná v soutěži ještě neprohrála. V dalších nedělních zápasech Liberec vyhrál v Teplicích 2:1 a Karviná stejným výsledkem porazila Bohemians.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Zdeněk Ondrášek nechytatelně zvyšuje na 2:0 pro Plzeň ve šlágru ligového kola se Spartou.

Článek
Fotogalerie

Letenští se ve čtvrtek v Evropské lize v Glasgow překvapivou výhrou 4:1 nad Celtikem naladili na šlágr kola na stadionu Viktorie, kde v lize nezvítězili dlouhých devět let. Mizérii však neprolomili ani při restartu a v aktuální sezoně nejvyšší soutěže ztratili první body.

Chybu v rozehrávce sparťanské defenzívy potrestal záhy hbitý Bucha, po půlhodině jako by sparťanští zadáci zapomněli na střelecké schopnosti Zdeňka Ondráška. Když v nastaveném čase úvodní půle poslal Spartě ze skrumáže svoji navštívenku Hejda, byli hosté zralí na ručník. Po změně stran je od ještě vyššího přídělu zachránilo po Kopicově hlavičce břevno, Buchovi penaltu chytil Nita. Až pak zmírnil výši prohry Ladislav Krejčí mladší. Západočeši jsou v tabulce třetí, dva body za nedělním soupeřem.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Radost fotbalistů Plzně.

Slavia byla znovu úspěšná, nad Mladou Boleslaví vyhrála v nejvyšší soutěži už podeváté po sobě. Vítězství úřadujícím mistrům vystřelil záhy po začátku utkání Peter Olayinka, který se v poslední době pasuje do role klíčového hráče Pražanů, minulý měsíc jim zařídil i cennou výhru v Evropské lize nad Leverkusenem. Sešívaní se posunuli na pozici lídra soutěže před dosud vedoucí Spartu, na kterou vyvinuli patřičný tlak.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Peter Olayinka ze Slavie střílí gól, brankář Boleslavi Petr Mikulec neměl šanci.

Liberec prožívá těžké dny. Ve čtvrtečním duelu Evropské ligy s Hoffenheimem mu kvůli koronaviru chybělo hned 15 hráčů, zdecimovaný tým v Německu prohrál 0:5 a utrpěl svůj historicky nejvyšší pohárový debakl. V Teplicích, které předtím nedokázal porazit sedmkrát v řadě, si však spravil náladu. Veze tři body za výhru 2:1 i přesto, že hrál více než 20 minut v deseti bez vyloučeného střelce vítězné trefy Peška. Domácí sahali po bodu, ale Řezníček po hodině hry neproměnil penaltu.

Pokutový kop byl klíčový i v dalším duelu. Klokani během pauzy angažovali internacionála Necida, jenomže tomu zápas v Karviné nevyšel. Střelecky se neprosadil a naopak po jeho zásahu rukou v pokutovém území nařídil sudí Julínek penaltu, z níž Qose vstřelil v 71. minutě vítězný gól na 2:1. Slezané tak ukončili nelichotivou bilanci proti Klokanům, jimž před tím naposledy vstřelili gól před třemi lety.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Brankář Liberce Milan Knobloch (vpravo) vyráží penaltu.

První fotbalová liga - 7. kolo:
Pátek
Jablonec - Brno 0:1
Sobota
Pardubice - Opava 1:0
České Budějovice - Zlín 1:2
Slovácko - Olomouc 0:0
Příbram - Ostrava 0:4
Neděle
Karviná - Bohemians 2:1
Branky: 8. Bartošák, 71. Qose z pen. - 59. Hůlka
Teplice - Liberec 1:2
Branky: 16. Trubač - 14. Kačaraba, 24. Pešek
Slavia - Mladá Boleslav 1:0
Branka: 7. Olayinka
Plzeň - Sparta 3:1
Branky: 7. Bucha, 34. Ondrášek, 45.+1 Hejda - 90.+3 L. Krejčí II

Reklama