Hlavní obsah

Slavia je jediná bez prohry. Trpišovský se však děsí restartu po reprezentační pauze

Praha

Slavia Praha, obhájce titulu, zvládla vítězně restart nejvyšší fotbalové soutěže po více než měsíční pauze zaviněné restrikcemi kvůli pandemii koronaviru. Svěřenci trenéra Jindřicha Trpišovského v neděli porazili Mladou Boleslav 1:0, byť po přestávce se o tříbodový zisk strachovali. Díky klopýtnutí Sparty v Plzni jsou červenobílí v čele ligy a jediní bez prohry. Kouč sešívaných pak přiznal, že jej děsí pouze jediná věc. O co se jedná?

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Peter Olayinka ze Slavie střílí gól, brankář Boleslavi Petr Mikulec neměl šanci.

Článek

„Jsem rád hlavně za tři body," přiznal Jindřich Trpišovský, trenér Slavie. „Měli jsme dobrý vstup a na těžkém terénu dobře kombinovali. Do přestávky jsme hráli skvěle, ale nevyužili žádnou z dalších šancí," přemítal šéf červenobílé lavičky, která juchala nad gólovým zápisem už po sedmi minutách. Po parádní přihrávce Holeše precizně zamířil Olayinka a Slavia na podzim slavila už popáté branku v úvodní desetiminutovce.

Slavia se zdála rozehranější. Vždyť ve srovnání se soupeřem během nucené pauzy odehrála tři zápasy Evropské ligy, na které se nevztahovaly tuzemské restrikce kvůli covidu-19. „Vůbec se tím nezabývám. Připravovali jsme se v rámci možností a dlouhá zápasová pauza rozhodně nebyla hlavní příčina naší porážky," odmítl výmluvy Jozef Weber, trenér Středočechů.

Po pauze jeho tým působil výrazně lépe a dělal Slavii problémy. „Změnili rozestavení a začali nás napadat. V druhé půli jsme střídali skvělé akce s lacinými ztrátami. A postupem času už jsme se koncentrovali hlavně na defenzivu. Cílem bylo neinkasovat," neskrýval Trpišovský.

„Do přestávky jsme byli ustrašení a Slavia jasně lepší. Nám chyběly tolik typické náběhy. Po pauze jsme se zvedli, byli důstojnějším soupeřem, jenže z nabídnutých příležitostí je prostě potřeba alespoň jednu zakončit," věděl Weber, že jeho tým mohl klidně opouštět Eden s bodovým ziskem.

Pražanům oslabeným kvůli pěti absencím souvisejícím s pozitivními testy na covid-19 sebralo jistotu i nucené střídání stopera Davida Hovorky, který po srážce se spoluhráčem Oscarem odstoupil s lehkým otřesem mozku. „Šlo o velkou ztrátu. Hrál skvěle, s ním v sestavě jsme Boleslav do ničeho nepustili. Je to skvělý organizátor, a ještě výborně zakládal útoky. Jeho zranění nás rozhodilo," přiznal Trpišovský.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

David Hovorka ze Slavie Praha.

Jeho tým popáté v soutěži udržel čisté konto. Těsný triumf znamenal pro Slavii prodloužení vítězné ligové série na čtyři zápasy. A protože hlavní rival z Letné vybouchl v Plzni, posunula se Trpišovského družina do čela soutěže a jediná zůstává neporažena. Nyní však bude Slavia na další zápas čekat stejně jako zbývající kluby. Ligu přeruší reprezentační přestávka.

„Jsme ve vítězném módu. Sestava si sedla, kluci chytili rytmus a věří si. Mají sebevědomí. Sice jsme oslabeni kvůli pozitivním testům na covid-19, ale raději bych hrál dál," neskrýval Trpišovský, že čtrnáctidenní pauza mu není po chuti. Až jeho tým nastoupí 22. listopadu v Opavě může být rozpoložení zcela odlišné. „Kluci s pozitivními testy budou mít sice prostor se doléčit, ale velká část hráčů nám odjede, tudíž program bude nabouraný. Restart je pak složitý a naše zápasy po reprezentačních pauzách doslova otřesné," děsil se Trpišovský.

Reklama