Hlavní obsah

Limba jako Ibra? Proč ne, motivaci má pořád velkou, cenil si Guľa podílu pamětníka na velké výhře

Plzeň

Jedenáctý domácí zápas pod taktovkou slovenského kouče, jedenáctá výhra, kterou si fotbalová Plzeň vedená Adrianem Guľou na svém hřišti připsala. Nedělní ligová konfrontace s pražskou Spartou však přesto představovala pro Viktorii jistý milník. Zvládla totiž vítězně zápas ze sorty velkých a důležitých, v nichž se dosud Západočechům pod slovenským koučem nedařilo.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalisté Viktorie Plzeň (zleva): Adriel Ba Loua, David Limberský, Jan Kopic, Zdeněk Ondrášek a Miroslav Káčer oslavují výhru

Článek
Fotogalerie

Jen pro připomenutí - když při vítězném jarním pochodu nejvyšší soutěží narazili na vedoucí Slavii a měli možnost ještě víc zdramatizovat boj o titul, ani jeden ze zápasů s obhájcem titulu v Edenu nezvládli. V základní části ligy se Slavií remizovali, v nadstavbě s ní prohráli.

Když na podzim vstoupila Plzeň coby český vicemistr na evropskou pohárovou scénu, dopadla podobně. Kvalifikaci o Champions League v Alkmaaru nezvládla a vypadla, aby následně dopadla stejně v Izraeli, kde jí šlo v utkání s Beer Ševou alespoň o účast v Evropské lize.

„Ale my na jaře porazili třeba Spartu. Doma a na jejím hřišti také," připomínal trenér Gula, že pravda o nezvládnutých zápasech označovaných za velké není stoprocentní. I on ale musel připustit, že porovnávat Spartu na jaře a nyní je trochu zavádějící.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Viktorie Plzeň Adrián Guľa.

Zatímco na jaře se Sparta trápila a zmítala v problémech, ke šlágru sedmého kola přijela do Plzně jako podzimní suverén, který do té doby neztratil v lize ani bod a vedl tabulku. V její prospěch mluvila i větší rozehranost plynoucí z účinkování na evropské pohárové scéně, nemluvě o sebevědomí hráčů i celého mužstva, jež narostlo po vysoké výhře na hřišti Celtiku Glasgow.

O to víc imponovalo, jakým způsobem Plzeň utkání zvládla a jak suverénně si s nesrovnatelně jinou Spartou poradila. „Hráči ukázali kvalitu a potvrdili, že jsou připraveni kvalitně. Měli výborný pohyb, prokázali, že jsou silní jako tým, celé naše středové trio podalo vynikající výkon. Kupříkladu Kalvach... Vypadl z tréninku, nemohl se připravovat, jeho hra měla přesto vysoké parametry," cenil si Guľa výkonu, který jeho svěřenci navzdory měsíc trvající herní pauze předvedli.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Situace po třetím plzeňském gólu, který Spartě dal Lukáš Hejda (sedící na trávníku).

„Přitom není vůbec jednoduché udržet hráče v takovéto nestandardní situaci v potřebném napětí," upozorňoval, že i s tímto handicapem se jeho svěřenci vyrovnali a předvedli Spartě, že fotbal, jimž se v Plzni prezentovala, skutečně nemá budoucnost.

Pro Pražany o to tristnější, že jim to předváděl i sedmatřicetiletý David Limberský. A nejde jen o parádní šajtli, kterou vyzval ke skórování Ondráška, ale především o brilantním výkon, který v duelu s velkým rivalem podal.

„Má velkou motivaci, chce pro klub ještě hodně udělat, cením si, jak v přípravě pracuje a s jakým nasazením přistupuje k tréninkům i zápasům. Ibrahimovič dokáže velké věci i ve čtyřiceti, takže proč by se David nemohl dívat právě tímto směrem a proč bych ho měl brzdit?" ocenil Guľa přístup a výkony posledního pamětníka velké plzeňské éry v současném kádru Viktorie.

Výsledkem byla hladká výhra 3:1, která byla pro Plzeň při aktuální ligové konstelaci obzvlášť důležitá. Díky ní zredukovala manko na Spartu na dva body a stvrdila příslušnost k velké domácí trojce.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Gólová oslava plzeňského střelce Zdeňka Ondráška.

„Po vyřazení z Ligy mistrů s Alkmaarem a vypadnutí z Evropské ligy jsme měli jen pár dnů, abychom přepnuli zpátky na domácí soutěž. Tentokrát bylo času o poznání víc díky reprezentační přestávce i koronavirové pauze. I proto byl nás výkon dobrý po taktické, fyzické i technické stránce, drželi jsme opratě v rukou prakticky celý zápas, takže se máme o co opřít. Ale musíme dál svědomitě pracovat, abychom byli silnější v rozdílových zápasech, jak podobná utkání sledovaná s větším mediálním zájmem označuji já," reagoval plzeňský kouč na zmínku o prvním velkém duelu, který Viktoria pod jeho vedením zvládla.

Hektický závěr, v němž jViktoria neproměněnou penaltou odmítla jasnou výhru 4:0 a naopak dovolila Spartě výsledek zkorigovat, ho trochu mrzel, ale vědu z toho Guľa nedělal. „Devadesát minut jsme hráli vynikajícím způsobem a že dá gól i kvalitní soupeř, s tím se musí počítat. S veškerou pokorou a respektem ke Spartě si ceníme vítězství 3:1, které nám pomohlo k tomu, že se na soupeře bodově dotahujeme. Ztrátu ale ještě pořád máme, proto potřebujeme i dál pracovat."

Reklama