Hlavní obsah

Slavia je silnější než na podzim, ujišťuje Petrouš, kouč mistrů přípravy

Čeká je bitva o záchranu, v zimě si ovšem fotbalisté Slavie vedli jako mistři přípravy. V sobotní generálce na ligu porazili v Edenu bratislavský Slovan 2:0, takže se mohou pochlubit celkovou bilancí sedmi výher, jedné remízy a jedné prohry. „Na podzim jsme toho moc nevyhráli, proto jsem klukům kladl na srdce, ať v přípravě vítězí. Teď jsme morálně určitě silnější než na podzim,“ libuje si kouč Michal Petrouš.

Foto: Petr Horník, Právo

Trenér Slavie Michal Petrouš.

Článek

Opravdu věříte, že je Slavia lepší než na podzim?

Morálně určitě lepší a silnější jsme. Takže věřím, že ruku v ruce s tím se dostaví i větší fotbalovost. Tu mužstvo ostatně ukázalo ve druhé půli proti Slovanu. Klíčové pro nás bude, aby byla v pořádku psychika.

Když se daří v přípravě, mívají někdy trenéři obavy, že v lize to může být naopak. Vy ne?

Ne, pro nás byly výsledky v zimě moc důležité. Od začátku přípravy jsem klukům kladl na srdce, že musejí chtít vyhrát i přípravné zápasy, protože na podzim jsme toho opravdu moc nevyhráli. Po vítězství ve Splitu jsem měl obavy, aby si hráči nemysleli, že to půjde samo a že třeba nemusejí tolik makat. Ale oni to se Slovanem zase zvládli, přitom řada z nich hrála v Edenu poprvé nebo se sem vracela po delší pauze. Jsem rád, že z nich tréma postupně spadla.

S přípravou jste tedy spokojený?

Určitě, mohu ji hodnotit jenom kladně. Měli jsme výsledky a kluci prakticky nebyli zranění, takže všichni absolvovali všechno, co měli. Z tohoto pohledu jsem určitě rád, ale uvidí se až v soutěži.

Kádr však z úsporných důvodů opustila řada zkušených fotbalistů. Kdo z nich vám bude nejvíc chybět?

Každý z těch, co odešli, měl svoji kvalitu. To by jinak nemohl být ve Slavii. Mrzí mě, že odešli, ale my si s tím musíme poradit a počítat s hráči, které máme k dispozici. Musíme také pracovat s mladými, věřím, že nám to přinese ovoce. Mladíci se s tím perou statečně a myslím, že jsou pro Slavii velkým příslibem.

Na Martinu Vaniakovi bude, aby Slavii vychytal klid a záchranu...foto: Právo/Petr Horník

V brance však bude jedničkou čtyřicetiletý matador Vaniak.

Musel jsem brankářům oznámit, kdo začne. O jedničce bych nemluvil. Vaniak je momentálně první, za ním Zlámal.

Po zranění se vrací i další mazák Vlček, v generálce dal hned gól.

Standa naši hru oživil, bude v pořádku. Je tedy další alternativou, do začátku ligy by měli být fit také Kisel a Janda.

Které nové tváře můžeme čekat v základní sestavě?

Určitě Martina Dostála, jehož jsem si přivedl z Čelákovic. Ve Slavii byl od žáčků, prošel mládežnickými týmy, ale v B-mužstvu se nějak neprosadil. Na postu pravého obránce teď zanechal velice dobrý dojem ve všech zápasech. Také Zorana Milutinoviče, který se vrátil z hostování v Hlučíně. Je to výborný fotbalista, ale jsou tam i další. Všichni mají chuť něco dokázat a to je důležité.

V tabulce máte náskok jediného bodu na předposlední Brno, s nímž v pátek doma začínáte. S čím tedy půjdete do ligového jara?

Cíl je jasný, co nejdříve se dostat ze sestupových vod. Navíc jsme stále ve hře také v domácím poháru, kde samozřejmě chceme dojít co nejdál.

Reklama

Související témata: