Hlavní obsah

Fotbalisté Brna vstoupí do bojů o záchranu s obměněným kádrem

BRNO

S výrazně obměněným kádrem vstoupí fotbalisté Zbrojovky Brno do jarních záchranářských bojů v první lize. Po podzimu patnáctý tým tabulky v zimní přestávce doplnil na soupisku jedenáct nových hráčů, naopak s třinácti fotbalisty se vedení klubu rozloučilo. Jarní sezonu zahájí Zbrojovka v pátek důležitým duelem v Praze s rovněž sestupem ohroženou Slavií.

Foto: /www.fczbrno.cz

Ilustrační foto.

Článek

"Jsme v nezáviděníhodné situaci. Celá zima pro nás byla poměrně složitým obdobím, abychom klub vrátili tam, kam patří," uvedl na dnešní tiskové konferenci generální ředitel Pavel Mokrý.

Vedení klubu změnilo strategii: posily přišly výhradně na hostování. "Pokud se hráči osvědčí a zachráníme ligu, tak máme na všechny ve smlouvě opci. Chtěli jsme se vyvarovat předcházejících chyb, kdy jsme hráče nakoupili na dlouhou dobu. Výrazné jsme omladili kádr. Odešli ti, kteří neměli výkonnost nebo jim chybělo srdíčko na správném místě," dodal Mokrý.

Posilami jsou brankáři Václav Hladký (Břeclav), Lukáš Krbeček a hráči do pole Tomáš Borek (oba Plzeň), Zdeněk Folprecht, Róbert Valenta (oba Sparta), Vladica Brdarovski (Bitola), Tomáš Kaňa (Ústí n. L.), Martin Maroši (Třinec), Marco Migliorini (Verona), Štefan Mitrovič (Artmedia Bratislava) a Matijas Pejič (Orašje).

Vše pro záchranu

"Naše úsilí v zimní přípravě směřovalo k tomu, abychom udělali všechno pro záchranu. Vytvořili jsme konkurenceschopný tým," poznamenal asistent trenéra Petr Čuhel, jenž vedl po onemocnění hlavního kouče Karla Večeři podstatnou část zimní přípravy.

Z třinácti přípravných zápasů Zbrojovka čtyřikrát zvítězila, čtyřikrát remizovala a pětkrát prohrála. Ve většině utkání hledali Brňané hlavně optimální složení obrany. "Její kvalitu ukáže až čas. Máme ještě další tři dny k tomu, abychom na ní zapracovali. Uvidí se v pátek v duelu na Slavii," tvrdí Večeřa.

Nejzkušenějším hráčem Zbrojovky v jarní části ligy bude po odchodu Jana Trousila a Tomáše Polácha šestatřicetiletý Richard Dostálek. "Zimní přestávka byla dlouhá a náročná. Všechno se odvíjí od pozice, v níž se nacházíme. Změn bylo opravdu dost, nyní se teprve sehráváme," podotkl Dostálek.

Nepočítá, kolik bodů budou Brňané potřebovat k záchraně. "Ostatní týmy nesleduji. My musíme udělat tolik bodů, abychom se zachránili. Potřebujeme dobře vstoupit do jarní části a v polovině ze 13 kol potřebujeme být úspěšní," doplnil.

Reklama

Související témata: