Hlavní obsah

Jaro začalo plichtou záchranářů, oslavenec Vlček trefil Slavii aspoň bod

PRAHA

Náskok jednoho bodu sice na předposlední Brno udrželi, to však rozhodně nebyl cíl, s nímž fotbalisté Slavie do vzájemného duelu v prvním utkání jara šli. Sešívaní v předehrávce 18. kola Gambrinus ligy se Zbrojovkou doma v Edenu téměř hodinu prohrávali a konečnou remízu 1:1 obstaral střídající veterán Stanislav Vlček, který v sobotu oslaví 35. narozeniny. Situace obou soupeřů tak zůstává kritická.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Slávista Jan Zákostelský bráněný Pernicou hlavičkuje v utkání proti Brnu.

Článek
Fotogalerie

Což o to, začali od podlahy. Jako by je výborná bilance výsledků ze zimní přípravy opravdu nakopla, odstartovali slávisté první jarní bitvu náporem. Před Bureše létal jeden centr za druhým a obrana Brna je tak tak stačila odvracet. Skóre se skutečně brzy pohnulo - jenže na opačné straně. Pernica zachytil chybnou rozehrávku červenobílých, bez váhání zdálky vypálil a jeho bomba zaplula pod břevno Vaniakovy branky!

"Nejsem žádný velký střelec. Tušil jsem, kudy přihrávka domácích půjde, vypálil, míč trochu zaplaval a padlo to tam. Štěstí," líčil Luděk Pernica.

To byla rána přímo na bradu omlazeného týmu Slavie. V tu chvíli šla vydařená příprava stranou. Skóre svítící na světelném ukazateli posouvalo Brno na nesestupovou příčku právě na úkor sešívaných. Domácí to moc dobře věděli a měli o psychický balvan navíc... Dál se hnali dopředu, jenže Zákostelský ani Milutinovič své šance pořádně nezakončili. Před poločasem bylo k vidění několik ostřejších faulů na obou stranách, žlutou kartu si vysloužil jen slávistický navrátilec Trubila.

Fanoušci Slavie se občerstvují během utkání s Brnem v mrazivém počasí.foto: Právo/Jan Handrejch

Domácí kouč Michal Petrouš na nic nečekal a o přestávce udělal hned dvě změny. V kabině nechal Milutinoviče s Korešem a na trávník poslal Jandu s uzdraveným mazákem Vlčkem. "Nikoho nezatracuji, ale někteří mladí kluci tíhu zápasu neunesli a bylo potřeba změny," vysvětlil trenér. Jenže tlak domácích se tentokrát nedostavil a Zbrojovka hájila zlaté body nejspolehlivější metodou - co nejvíce držela míč na svých kopačkách.

Brno však bylo galantní. Jestliže samo vstřelilo gól po hrubce domácích, před svojí brankou také jednu spáchalo a naservírovalo Slavii vyrovnání jako na zlatém podnose. Postarali se o ně oba střídající hráči - Janda vystřelil, Bureš stačil míč jen vyrazit a dorážející Vlček obdaroval sám sebe k sobotním 35. narozeninám gólem.

Bod nakonec brali všichni, ale Brno víc

Slávisté se pak po zákroku Mitroviče na Jandu dožadovali penalty, ale hrálo se dál. Právě Mitrovič mohl o chvíli později vrátit Brnu vedení, při jeho hlavičce po standardní situaci se však zaskvěl Vaniak. Skóre se už nezměnilo a Slavia tak nepoznala radost z výhry již pět posledních ligových zápasů.

"Remíza je zasloužená. Pro Slavii za výkon, jaký předvedla, pro nás za bojovnost a morálku," hodnotil brněnský kouč Karel Večeřa. "Každý bod zvenku je pro nás dobrý. Teď ho jen musíme potvrdit v domácích zápasech," notoval si s ním Tomáš Došek, kapitán Zbrojovky.

Bod nakonec brali i domácí. "Jsme zklamaní, moc jsme toužili vyhrát. Kdyby však měly rozhodovat vzájemné zápasy, máme lepší bilanci a Brno zůstalo za námi. Takže remízu bereme, body musíme přivézt odjinud. Nejlépe už v příštím kole z Liberce," přeje si Petrouš.

Slavia Praha - Zbrojovka Brno 1:1 (0:1)
Branky: 63. Vlček - 11. Pernica. Rozhodčí: Franěk - Chytil, Vysloužil. ŽK: Trubila. Diváci: 4468.
Slavia: Vaniak - Dostál, Vomáčka, Čelůstka, Trubila - Koreš (46. Janda), Milutinovič (46. Vlček), Jarolím, Hora - Kisel - Zákostelský (78. Vyhnal). Trenér Michal Petrouš.
Brno: Bureš - Pernica, Simerský, Mitrovič, Hamouz - Valenta (66. Husár), Rýdel, Borek, Folprecht (90. Pejič) - T. Došek, Rabušic (69. Kalabiška). Trenér Karel Večeřa.

Reklama

Související témata: