Hlavní obsah

Macela trestal nemilosrdně: Moudrý skončil, dalších osm sudí má zastavenou delegaci

Radek MalinaPrávo

Jako nemilosrdný kat probrala komise rozhodčích ČMFS pod taktovkou jejího šéfa Luďka Macely listinu rozhodčích profesionálního fotbalu hned v úvodu jarní části sezóny. Bez milosti reagoval boss komise na chyby, kterých sudí nakupili neuvěřitelné množství. Asistent Jaroslav Moudrý, jenž při sobotním duelu Slovácko-Plzeň za stavu 2:2 neuznal hostům gól pro neexistující ofsajd, byl dokonce vyškrtnutý z listiny profesionálních rozhodčích.

Foto: Sport.cz

Televizní záznam jasně prokázal chybné rozhodnutí sudích. Gólu Plzně ofsajd nepředcházel.

Článek

„S asistentem Moudrým jsme vše prodiskutovali. Možná má doma nějaké problémy. Ale tak s tím má přijít. Prostě šlo o hrubou chybu a zásadní ovlivnění zápasu, které nemůžeme tolerovat,“ vysvětlil nejdrsnější ortel Luděk Macela.

Hlavní sudí K. Hrubeš, Franěk, Paták, Drábek, Lerch a Příhoda mají omezenou delegaci na dvě, respektive tři utkání. Asistent Pospíšil a Chytil dostali stop na dvě, respektive jedno utkání.

Z množství trestů Macelu málem bolela hlava. „Jde o nejhorší start rozhodčích do sezóny za celou dobu mého působení u komise. Jde o mimořádnou situaci, která si žádá mimořádná řešení,“ komentoval Macela tresty. „Druhým opatřením je mimořádný seminář rozhodčích svolaný na příští středu, kde si rozebereme všechny chyby,“ doplnil ještě Macela.

„Ze strany komise nebylo před sezónou nic zanedbáno. Nedokážu si některé věci vysvětlit,“ lamentoval Macela. „Samozřejmě, že pokud rozhoduje lidský faktor, mohou se chyby stát. Ale na můj vkus bylo prostě v prvních dvou ligových kolech příliš. Ale nedovoluji si vidět za chybami úmysl. Prostě jde o šlendrián a nedostatečnou přípravu,“ vyplísnil své podřízené Macela nemilosrdně.

Tresty pro rozhodčí
Pavel Franěk
zastavená delegace na tři utkání: „Při utkání Slavia-Brno (1:1) byl v pokutovém území faulován Janda. Penalta být měla. Šlo o špatnou spolupráci s asistentem,“ vysvětlil Macela.
Michal Paták
zastavená delegace na dvě utkání: „Mahmutovič v utkání České Budějovice-Teplice (1:1) běžel z půlky sám, stíhal ho Lengyel. Šlo o rychle přenesení hry. Obránce teplického útočníka fauloval v pokutovém území, sudí situaci špatně viděl. Asistent řekl, že neviděl daný okamžik dobře. Jejich spolupráce byla špatná a ovlivnila zápas.“
Karel Hrubeš
zastavená delegace na dvě utkání: „Šlápnutí Petržely na Poděbradského v zápase Plzeň-Hradec (2:1) bylo nezpochybnitelné.“
Drahoslav Drábek
zastavená delegace na dvě utkání: „Neodpískaná penalta v utkání Ostrava-Sparta (0:2). Už ve čtvrté minutě Bolf atakoval nedovoleně Kladrubského. Rozhodčí sám uznal, že špatně stál a situaci neviděl dobře,“ komentoval Macela.
Radek Příhoda
zastavená delegace na dvě utkání: „V zápase Olomouc-Ostrava (2:0) měl velmi těžkou situaci při střetu Bolfa a Šultese. Musí si však ohlídat, jestli ke kontaktu došlo před pokutovým územím. A rozhodl se špatně. Měl nařídit přímý kop. Navíc měla přijít i žlutá karta pro Šultese za filmování.“
Ondřej Lerch
zastavená delegace na čtyři zápasy. Za špatný výkon v druholigovém utkání Karviná-Most.
Tresty pro asistenty
Ivo Chytil
zastavená delegace na jedno utkání: „Při utkání Slavia-Brno (1:1) byl v pokutovém území faulován Janda. Penalta být měla. Šlo o špatnou spolupráci s asistentem,“ vysvětlil Macela.
Dušan Pospíšil
zastavená delegace na dvě utkání: „Mahmutovič v utkání České Budějovice-Teplice (1:1) běžel z půlky sám, stíhal ho Lengyel. Šlo o rychle přenesení hry. Obránce teplického útočníka fauloval v pokutovém území, sudí situaci špatně viděl. Asistent řekl, že neviděl daný okamžik dobře. Špatná spolupráce s hlavním rozhodčím ovlivnila výsledek.“
Jaroslav Moudrý
vyřazen z listiny profesionálních rozhodčích: „V utkání Slovácko-Plzeň (2:2) chybně odmával ofsajd. Plzeň jeho chyba stála dva body. Šlo o hrubku kalibru, kterou nemůžeme přehlížet.“

Reklama