Hlavní obsah

Sparta má zkušenosti, Plzeň požene ve šlágru křivda i faktor X

První hostí druhého, měla by to být ozdoba fotbalové Gambrinus ligy. Jenže kdo vlastně bude v sobotním podvečeru ve Štruncových sadech favoritem? Plzeň, která vede tabulku a v domácím prostředí za ní bude stát vyprodaný stadión? Nebo Sparta, obhájce titulu oplývající zkušenostmi z podobných velkých bitev? Zkusili jsme porovnat rivaly v aspektech, jež se mohou projevit. Letenští těsně vedou 4:3…

Foto: Petr Eret, ČTK

Obránce Sparty Tomáš Řepka (vpravo) brání plzeňského Jana Rezka.

Článek

Výchozí pozice - Plzeň

Oba soupeři si dobře uvědomují, že i kdyby svého soka v sobotu porazili, pořád ještě bude zbývat dalších deset kol, v nichž bude ve hře celkem 30 bodů. Navrch má zatím Plzeň. Nejde jen o dva body náskoku v tabulce, ale také o podzimní výhru 1:0 na Letné. Pokud doma neprohraje, udrží si lepší bilanci ze vzájemných zápasů, která by v konečné tabulce rozhodovala o titulu v případě bodové rovnosti. Také celkové skóre mají zatím Západočeši lepší - Plzeň +28, Sparta +21.

Zkušenosti - Sparta

Jako tým jsou Letenští mnohem zkušenější. Nejde jen o to, že nedávno sehráli dva vyrovnané zápasy s Liverpoolem. V pohárové Evropě hrají pravidelně, v domácí lize jsou pod tlakem rok co rok a přímé zápasy o titul v poslední době zvládali. Plzeň si užila pohárů jen v jednom předkole s Besiktasem Istanbul a bitva o mistrovský titul je pro ni zcela novou situací.

Psychika - Sparta

Když Plzeň po 12. kole vedla tabulku o hrozivých 12 bodů, bylo sparťanům ouvej. Od té doby však začali manko bod po bodu ukrajovat a před vzájemným duelem už dýchají lídrovi na záda. Oni jsou lovcem a Viktorka je loveným cílem. V posledních kolech svou roli lépe zvládala Sparta. V Plzni navíc naposledy prohrála na podzim 1995…

Milan Petržela z Plzně zpracovává míč v podzimním zápase na Spartě. O jarní odvetu na domácím trávníku přišel... foto: Právo/Jan Handrejch

Forma - Sparta

Tohle srovnání je po dvou jarních kolech hodně ošidné a možná i zavádějící. Většině expertů se však přece jen víc líbila Sparta. V těžkých duelech s Liverpoolem se rozehrála, na Baník v Ostravě pak vletěla a doma s Příbramí se trápila. Plzeň se doma pachtila s Hradcem a na Slovácku jen remizovala. Pro vzájemný zápas to však nemusí nic znamenat.

Naštvanost - Plzeň

Okradli nás o vítězný gól na Slovácku, teď si to tedy slízne Sparta! To je motivace, na niž bude spoléhat i kouč Pavel Vrba. „Zápas v Uherském Hradišti nás nerozhodí. Naopak! Byli byste překvapení, ale možná, že právě křivda, která se nám udála, motivuje kluky ještě mnohem více,“ ujišťuje Vrba.

Úplnost kádru - Sparta

Ani proti Příbrami neměla sestava Sparty moc skulinek – a teď bude mít navíc k dispozici Řepku, Kadlece i Pekharta. Řada renomovaných hráčů usedne jen na lavičku. V týdnu netrénoval nachlazený Sionko, jinak by hosté měli být kompletní. Viktorka přišla o potrestaného rychlonožku Petrželu, jednu ze svých velkých zbraní. A také o univerzálního žolíka Jiráčka, který na podzim rozhodl vzájemný duel na Letné. To jsou pro Vrbu nepříjemné ztráty.

Faktor X - Plzeň

Jakési tajemné kouzlo, okolnosti, jež kouč nemůže z lavičky ovlivnit. Zkrátka faktor X, o němž s oblibou a často mluvil bývalý trenér národního týmu Karel Brückner. Tentokrát by jím mohla být historická šance, před níž Viktoria po spanilé podzimní jízdě stojí. Přes zimu nikdo z klíčových opor neodešel. Lídři týmu se přestali ohlížet po zahraničí, jen aby byli u toho, až Plzeň v jubilejním stém roce trvání klubu získá svůj první mistrovský titul. Jedna z klíčových chvil na cestě za ním je teď tady.

Reklama

Související témata: