Hlavní obsah

Slávisté sfoukli v derby Spartu a nasadili k trháku! Budějovice porazily Zbrojovku

Praha
Aktualizováno

Takhle hrají mistři! Fotbalisté pražské Slavie v šlágru 10. kola Fortuna ligy přejeli v souboji prvního s druhým Spartu na jejím hřišti 3:0 a v tabulce si upevnili pozici lídra. Na rivala z Letné už mají sešívaní pětibodový náskok a nadále jako jediní nepoznali v tomto ročníku hořkost porážky. Slávisté završili úspěšný den hostujících týmů, v předcházejících nedělních zápasech totiž Brno prohrálo s Českými Budějovicemi 1:3 a Mladá Boleslav s Teplicemi 0:2.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Slávistický mladík Abdallah Sima byl protagonistou pražského derby.

Článek
Fotogalerie

Oba pražští rivalové ve čtvrtek odehráli předposlední kolo základní skupiny Evropské ligy. Zatímco slávisté porazili doma Beer Ševu 3:0 a zajistili si postup do vyřazovací fáze, Sparta prohrála 1:2 v Lille a přišla o naději na účast v jarních bojích.

Poprvé od podzimu 2008 šlo v tradičním derby pražských S o přímý souboj o vedení v soutěži. A mistrovská Slavia zvládla na Letné klíčový zápas s přehledem. Už v první půli se dvakrát trefil její objev Abdallah Sima a slávistický brankář Ondřej Kolář zlikvidoval Lukáši Julišovi penaltu. Po změně stran dovršil hořkou prohru Letenských střelou z dálky Ondřej Lingr. Sparta tak marně dál touží po prvním vítězství v derby od března 2016 ve 12 soutěžních derby po sobě.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Abdallah Sima ze Slavie se raduje ze svého druhého gólu.

Nováček z Brna po senzační remíze 1:1 na Slavii doma selhal s Českými Budějovicemi. Jihočeši tak prodloužili povedenou sérii, během níž porazili Spartu i Bohemians a remizovali s Plzní. V této sezoně Dynamo venku ještě neprohrálo. K výhře hostů výrazně přispěl dvěma góly Patrik Brandner.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Zleva Mick van Buren z Českých Budějovic a Peter Štepanovský z Brna.

V Teplicích po prohře se Spartou skončil trenér Stanislav Hejkal a nahradil ho Radim Kučera. Mladá Boleslav do neděle se Severočechy prohrála v jediném z posledních 12 duelů, oslava jubilejního 500. utkání klubu v lize jí však vůbec nevyšla. Za hosty se nejprve v 39. minutě ukázkově trefil Pavel Moulis, pojistku přidal v 84. minutě Daniel Trubač po hrubé chybě gólmana Mikulce. Tepličtí tak po čtyřech porážkách za sebou při premiéře nového kouče hned naplno bodovali.

Pondělní dohrávku obstará zápas Liberce se Slováckem.

Program 10. ligového kola:
Pátek
Zlín - Jablonec 0:2
Sobota
Opava - Ostrava 1:2
Bohemians - Pardubice 1:1
Olomouc - Příbram 1:1
Plzeň - Karviná 0:1
Neděle
Brno - České Budějovice 1:3
Branky: 53. Růsek - 10. a 16. Brandner, 90.+2. Čavoš
Mladá Boleslav - Teplice 0:2
Branky: 39. Moulis, 84. Trubač
Sparta - Slavia 0:3
Branky: 32. a 40. Sima, 53. Lingr
Pondělí
18:00, Liberec - Slovácko

Reklama