Hlavní obsah

Hušbauer je expert na výstavní góly, nového sparťana teď čeká návrat na Bazaly

Byla to bomba pro televizní znělky. Krátký nápřah, prudká rána, míč pleskl o břevno a odrazil se od branky. Žižkovský gólman Vaclík byl bez nároku, na střelu sparťana Hušbauera v pondělní dohrávce 6. kola fotbalové Gambrinus ligy dosáhnout nemohl. Čerstvá posila z ostravského Baníku tak hned v prvním mistrovském utkání za Spartu potvrdila, že na výstavní góly má patent.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Sparťané Ondřej Kušnír (vlevo) a střelec branky Josef Hušbauer se radují po třetím gólu.

Článek

Prožil si malé pražské déja vu. Loni v listopadu zachránil Josef Hušbauer (21) v Edenu bod ostravskému Baníku. V 16. kole minulé sezóny vedla Slavia 1:0, jenže ostravský záložník v první minutě nastavení parádní střelou vyrovnal a kouč Marko se tak při svém debutu na lavičce Baníku mohl radovat z remízy.

Pondělní malé derby bylo pro Hušbauera prvním ligovým zápasem za Spartu. A také jí vytrhl trn z paty. Žižkovský Čermák totiž v 81. minutě snížil na 2:1 a domácí začali být nervózní. Minutu před koncem však debutant nadchl Generali Arenu krásnou trefou a Letenští nakonec vyhráli 4:1.

„Podobný gól jsem dal za Baník na Slavii, není to ještě tak dávno,“ vybavil si okamžitě. „Takovéhle střely jsou nádherné, mám to moc rád, když se povedou. Mám hlavně radost, že jsem pomohl celému týmu,“ usmíval se Hušbauer.

Žižkovský Petr Mach (vlevo) v souboji se sparťanem Josefem Hušbauerem.foto: Právo/Jan Handrejch

Sparta po svém odchovanci okamžitě sáhla

Hned v prvním kole této sezóny se parádní bombou pod břevno trefil také za Ostravu proti Teplicím. Během první reprezentační přestávky se ovšem s Baníkem nečekaně rozešel – a Sparta po svém odchovanci, který už hrál také za Jihlavu, Viktorii Žižkov a Příbram, hned sáhla.

Hušbauer začal nejdřív nastupovat za sparťanské béčko ve druhé lize. Pak si zahrál v Domažlicích utkání Ondrášovka Cupu a v pondělí o přestávce vystřídal zraněného Huška. „Ani jsem nečekal, že nastoupím za áčko v lize tak brzy. Jsem univerzál, můžu hrát defenzivního i ofenzivního záložníka. Trenéři to vědí, tak toho využili,“ líčil spokojený střelec.

Své šťastné okamžiky prožíval jen kvůli smůle spoluhráče Huška, který musel zůstat v kabině s oteklým kotníkem. „Luboš nám může chybět několik dnů až týdnů,“ strachoval se po zápase první kouč Martin Hašek.

David Kalivoda ze Žižkova (vlevo) před Huškem ze Spartyfoto: Právo/Jan Handrejch

Hušek je pro Haška důležitý, navíc má formu

Neskrýval přitom, jak moc pro něj je Hušek v úvodu nové sezóny důležitý. „Zranění Luboše nás hodně zaskočilo. Zlepšené výkony mužstva dávám do souvislosti s tím, že na rozdíl od minulé sezóny máme klasického defenzivního záložníka. Navíc ve formě, což ovlivnilo i progres dalších Huškových spoluhráčů,“ vysvětloval Hašek.

Hušbauer se okamžitě představil jako dobrá alternativa. „Hušby není typický štít, byť na tomto postu už několikrát nastoupil. Se svojí rolí se vypořádal výborně, utkání zvládl jak herně, tak psychicky. Byl často v kontaktu s míčem, působil sebevědomě a všechno završil nádherným gólem. S jeho výkonem jsem opravdu spokojený,“ liboval si Hašek.

Sparta hraje v příštím kole v Ostravě. A vzhledem k Huškovu zranění se Hušbauerovi rýsuje prestižní duel. „Určitě bych si rád zahrál, zvlášť když nastoupíme proti Baníku. Je to ale na trenérech, jak se rozhodnou. A samozřejmě na zdravotním stavu Luboše. Snad bude brzy v pořádku.“

Reklama

Související témata: