Hlavní obsah

Asistent Chytil za přehlédnutý ofsajd Slovácka přijde o 5 zápasů

Fotbalový asistent rozhodčího Ivo Chytil přijde kvůli přehlédnutí ofsajdu při vítězném gólu Slovácka v sobotním utkání 8. ligového kola v Ostravě o pět zápasů. Delegaci mu dnes omezila nová šéfka komise rozhodčích Dagmar Damková.

Článek

Chytil osm minut před koncem sobotního utkání špatně vyhodnotil situaci před jediným gólem zápasu. Centr ze středu hřiště prodloužil hlavou hostující Libor Došek na nabíhajícího Tomáše Košúta, který dopravil míč do sítě z ofsajdového postavení, ale asistent rozhodčího porušení pravidel nesignalizoval.

"Jednalo se o jasný, učebnicový ofsajd, rozhodnutí ovlivnilo výsledek utkání. S rozhodčím jsem mluvila, vysvětloval mi, že se soustředil na ten první nákop. Je to mezinárodní rozhodčí a ten by měl být lepší než ostatní," řekla ČTK Damková.

Podle ní šlo o podobnou situaci jako v nedávném utkání mezi Olomoucí a Plzní. Také po duelu na Hané pozastavila pomeznímu sudímu Ondřeji Pelikánovi za přehlédnutí ofsajdu při gólu Plzně činnost na pět utkání.

Damková se zabývala i dalšími spornými výroky sudích v uplynulých dvou kolech. O stanovisko požádala jí navržené kandidáty na nové členy komise rozhodčích, jejíž složení zatím ještě neschválil výkonný výbor fotbalové asociace.

"U gólu v Ostravě nebylo co řešit, tam to bylo jasné. U ostatních situací jsem požádala mnou navržené kandidáty, přestože ještě nejsou schváleni, aby se k tomu vyjádřili," přiblížila Damková, která se v létě dostala do komise rozhodčích UEFA.

Společně došli k závěru, že v duelu sedmého kola mezi Plzní a Jabloncem rozhodčí Jan Jílek nechyboval. Hosté si přitom po zápase stěžovali, že je sudí poškodil, když odpískal po zákroku Jana Kopice na domácího Radima Řezníka penaltu a na opačné straně prý několik podobných střetů pustil. "Penalta v Plzni se kopat měla, to byla stoprocentní shoda," řekla Damková.

Další dva sporné zápasy Damková s navrženými kandidáty komise zatím ještě řeší. Zabývají se nedělním utkáním osmého kola mezi Jabloncem a Žižkovem, ve kterém sudí Jiří Jech k nevoli hostů odpískal dvě penalty po zákrocích na domácího útočníka Davida Lafatu a vyloučil žižkovského Lukáše Bodečka. Někteří hráči pražského celku se také dožadovali odmávání ofsajdu před druhým a zároveň vítězným gólem Baumitu.

Výkon Jecha kritizovala v předešlém kole také Ostrava. Baníku se nelíbilo, že sudí v zápase proti Spartě do poločasu vyloučil domácího Václava Svěrkoše, údajně nejednotně posuzoval zákroky a kouč Slezanů Pavel Malura dokonce prohlásil, že Jech byl nejlepším hráčem hostů. "Kolegy jsem dneska požádala, aby se k oběma zápasům vyjádřili," dodala Damková.

Reklama